Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
4 nélkülözhetetlen gyógyító fűszerünk
Alapvető fűszereink, mint az elnevezés is mutatja, zömmel a talajt borító növények közül kerülnek ki. Egyik-másik a nevében is hordozza, a fű elnevezést, mint például a kakukkfű vagy a szurokfű. Nézzük mai fontos négyesünket!
Mivel a vad természetben sokfelé fellelhetőek ezek a növények, egy idő után a kertünkben tudatosan kezdtük nevelgetni őket. Így számos nagyszerű fűszer nő körülöttünk, akár rendelkezünk kerttel, akár csupán egy napfényes ablakot, zugot szántunk számára.
Bazsalikom
Fényimádó, a kert legmelegebb zuga kell neki, nem fagytűrő. Lazább szerkezetű, de tápanyagban gazdag földet, rendszeres öntözést kíván. Mag helyett inkább palántáról neveljük. Szépen mutat sorban, de a fűszerkert egy részében bokrosan is. A palántát fagyveszély miatt májusban ültethetjük ki. Ősszel a fagyok előtt szedjük le, vagy ültessük át egy-egy tövet cserépbe. Világos erkélyen elemében van, de rendszeres locsolást kíván. A vízhiányt cserépben lekonyulással jelzi. A hajtásvégeket csípjük le. A virágos szárakról már nem érdemes leszedni a leveleket, mert keserűek. Szépen szárad árnyékos helyen, szellős szekrénytetőn, de a szárított bazsalikom illóolajtartalma korántsem olyan magas, mint a frissé.
Étvágyjavító, vizelet is szélhajtó, köhögéscsillapító. A szárított
változatot érdemes leforrázni, és teaként fogyasztani. Egy teáskanálnyit
adjunk egy csésze, forró vízhez, 10-15 percig hagyjuk állni. A friss
paradicsomos ételek, saláták, mártások, sajtok, de akár húsételek
ízesítője is. Ki ne szeretné a mozarellát paradicsommal, friss
bazsalikommal, kevés olívaolajjal? De ugyancsak feldob egy olaszos
tésztasalátát is.
Borsmenta
A borsmenta a keresztezés eredménye, levelei széle, mint a fodormentáé,
csipkézett. Fényigényes, de bírja a szélsőséges klímát. Szereti a
tápanyagban gazdag talaj, meghálálja, ha locsolják. A földalatti
hajtásai segítségével telel át. A többi növénytől elzárt helyre
telepítsük, mert földalatti szárai gyorsan nőnek, és egykettőre
elnyomják a szomszéd növényeket. E hajtásokról lehet szaporítani, vagy
palántáról. Évelő növény. A fentiek miatt ideális virágládában, tágasabb
cserépben nevelni. A levelek, hajtásvégek gyűjtendők, mielőtt
virágzanának. Szellős, árnyékos helye szárítsuk.
A mentol a fő hatóanyaga, amelyet nagyon sokoldalúan használnak fel.
Teája hidegen hányingercsökkentő, langyosan elmulasztja a migrénes
fejfájást. Lehet inhalálni is vele makacs megfázás esetén. Koktélokhoz,
húsételekhez, üdítők (pl. limonádé) tökéletes, illetve nagyon csípős
ételekhez hűsítőnek. Az indiai konyha joghurtmártásban használja extra
erős chilis nagyon fűszeres fogásaihoz.
Borsikafű
Mediterrán eredetű, fény és melegkedvelő. A növekedés elején szereti a
locsolást, de nyáron bírja a szárazságot. Talaj iránt igénytele. Magról
vagy palántáról is kiválóan megterem. Ha egyszer elszaporodott a
kertben, nehéz kiirtani. Télen az ablakban is megél, ősszel a fagyok
elől cserépbe átültethetjük a még nem száraz példányt. Kicsit korábban
kiültethető, mint a bazsalikom, április végén, május elején. Cserépben,
ládában akár muskátli mellett is megmarad. Virágos szárat érdemes
szedni, mert akkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Szárán
fellógatva, száraz, szellős helyen szárítsuk. Amikor porszáraz, a
szárról morzsoljuk le a leveleket, virágokat.
Bélhurut, felfúvódás ellen jó a teája. Két teáskanálnyit adjunk egy
csészéhez, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig. Mivel a borshoz
hasonlít az íze, csak kevésbé csípős, minden olyan ételhez jó, amelyhez
borsot adnánk. Finom vele a fasírozott is. Vigyázzunk arra, hogy
rövidebb ideig legyen az ételben, mert sokáig főzve megkeseredik. De
levesekhez (a babtól a krumpliig), sült húsokhoz, mártásokhoz kiváló.
Kapor
Melegkedvelő, a fiatal példányok félárnyékban is elvannak. Igénytelen,
locsolni kell, de nem kedveli a folyton nedves talajt. Általában akkor
is nő, ha nem ültetünk, hisz előző évben elhullajtotta terméseit. Enyhén
fagytűrő, egynyári növény. Magvetéssel szaporítható március végén,
április elején. Ha többször is vetjük, mindig lesz zsenge példány az
uborkasalátához, tökfőzelékhez. Balkonládába, nagyobb cserépbe
ültethető, de bele kell kalkulálni, hogy igen termetesre nő. A zsenge
levelek tavasztól kora őszig lecsíphetők. Kovászos uborkába,
savanyúságba való szárak, virágok napfénytől védett helyen szárítandók.
Vitaminokban gazdag, étvágyat jól fokozza. Uborkasaláta, tökfőzelék el
sem képzelhető nélküle. De az olajon párolt cukkinit is feldobja,
valamint a túrós ételeket a csuszától a lepényen át a rétesig. A magyar
konyha csúcsa a harcsapörkölt kapros túrós csuszával. A kapor és a
paradicsompaprika remekül harmonizál egymással.
A balkonon vagy kertben nevelt fűszernövény szemet gyönyörködtető,
illatos, frissessége miatt pótolhatatlan sütésnél, főzésnél. A fűszerek
megkönnyítik az emésztést, egészségre gyakorolt kedvező hatásuknak
köszönhetően gyógyítanak.
( FORRÁS: Szerző: Sulyok Józsefné )
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!