Erdélyi keresztények: 4 nélkülözhetetlen gyógyító fűszerünk

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


4 nélkülözhetetlen gyógyító fűszerünk

 


4 nélkülözhetetlen gyógyító fűszerünk



Alapvető fűszereink, mint az elnevezés is mutatja, zömmel a talajt borító növények közül kerülnek ki. Egyik-másik a nevében is hordozza, a fű elnevezést, mint például a kakukkfű vagy a szurokfű. Nézzük mai fontos négyesünket!




 

 

Mivel a vad természetben sokfelé fellelhetőek ezek a növények, egy idő után a kertünkben tudatosan kezdtük nevelgetni őket. Így számos nagyszerű fűszer nő körülöttünk, akár rendelkezünk kerttel, akár csupán egy napfényes ablakot, zugot szántunk számára.


Bazsalikom
 

Fényimádó, a kert legmelegebb zuga kell neki, nem fagytűrő. Lazább szerkezetű, de tápanyagban gazdag földet, rendszeres öntözést kíván. Mag helyett inkább palántáról neveljük. Szépen mutat sorban, de a fűszerkert egy részében bokrosan is. A palántát fagyveszély miatt májusban ültethetjük ki. Ősszel a fagyok előtt szedjük le, vagy ültessük át egy-egy tövet cserépbe. Világos erkélyen elemében van, de rendszeres locsolást kíván. A vízhiányt cserépben lekonyulással jelzi. A hajtásvégeket csípjük le. A virágos szárakról már nem érdemes leszedni a leveleket, mert keserűek. Szépen szárad árnyékos helyen, szellős szekrénytetőn, de a szárított bazsalikom illóolajtartalma korántsem olyan magas, mint a frissé.


Étvágyjavító, vizelet is szélhajtó, köhögéscsillapító. A szárított változatot érdemes leforrázni, és teaként fogyasztani. Egy teáskanálnyit adjunk egy csésze, forró vízhez, 10-15 percig hagyjuk állni. A friss paradicsomos ételek, saláták, mártások, sajtok, de akár húsételek ízesítője is. Ki ne szeretné a mozarellát paradicsommal, friss bazsalikommal, kevés olívaolajjal? De ugyancsak feldob egy olaszos tésztasalátát is.



 

Borsmenta


A borsmenta a keresztezés eredménye, levelei széle, mint a fodormentáé, csipkézett. Fényigényes, de bírja a szélsőséges klímát. Szereti a tápanyagban gazdag talaj, meghálálja, ha locsolják. A földalatti hajtásai segítségével telel át. A többi növénytől elzárt helyre telepítsük, mert földalatti szárai gyorsan nőnek, és egykettőre elnyomják a szomszéd növényeket. E hajtásokról lehet szaporítani, vagy palántáról. Évelő növény. A fentiek miatt ideális virágládában, tágasabb cserépben nevelni. A levelek, hajtásvégek gyűjtendők, mielőtt virágzanának. Szellős, árnyékos helye szárítsuk.


A mentol a fő hatóanyaga, amelyet nagyon sokoldalúan használnak fel. Teája hidegen hányingercsökkentő, langyosan elmulasztja a migrénes fejfájást. Lehet inhalálni is vele makacs megfázás esetén. Koktélokhoz, húsételekhez, üdítők (pl. limonádé) tökéletes, illetve nagyon csípős ételekhez hűsítőnek. Az indiai konyha joghurtmártásban használja extra erős chilis nagyon fűszeres fogásaihoz.



 

Borsikafű


Mediterrán eredetű, fény és melegkedvelő. A növekedés elején szereti a locsolást, de nyáron bírja a szárazságot. Talaj iránt igénytele. Magról vagy palántáról is kiválóan megterem. Ha egyszer elszaporodott a kertben, nehéz kiirtani. Télen az ablakban is megél, ősszel a fagyok elől cserépbe átültethetjük a még nem száraz példányt. Kicsit korábban kiültethető, mint a bazsalikom, április végén, május elején. Cserépben, ládában akár muskátli mellett is megmarad. Virágos szárat érdemes szedni, mert akkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Szárán fellógatva, száraz, szellős helyen szárítsuk. Amikor porszáraz, a szárról morzsoljuk le a leveleket, virágokat.


Bélhurut, felfúvódás ellen jó a teája. Két teáskanálnyit adjunk egy csészéhez, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig. Mivel a borshoz hasonlít az íze, csak kevésbé csípős, minden olyan ételhez jó, amelyhez borsot adnánk. Finom vele a fasírozott is. Vigyázzunk arra, hogy rövidebb ideig legyen az ételben, mert sokáig főzve megkeseredik. De levesekhez (a babtól a krumpliig), sült húsokhoz, mártásokhoz kiváló.



 

Kapor


Melegkedvelő, a fiatal példányok félárnyékban is elvannak. Igénytelen, locsolni kell, de nem kedveli a folyton nedves talajt. Általában akkor is nő, ha nem ültetünk, hisz előző évben elhullajtotta terméseit. Enyhén fagytűrő, egynyári növény. Magvetéssel szaporítható március végén, április elején. Ha többször is vetjük, mindig lesz zsenge példány az uborkasalátához, tökfőzelékhez. Balkonládába, nagyobb cserépbe ültethető, de bele kell kalkulálni, hogy igen termetesre nő. A zsenge levelek tavasztól kora őszig lecsíphetők. Kovászos uborkába, savanyúságba való szárak, virágok napfénytől védett helyen szárítandók.


Vitaminokban gazdag, étvágyat jól fokozza. Uborkasaláta, tökfőzelék el sem képzelhető nélküle. De az olajon párolt cukkinit is feldobja, valamint a túrós ételeket a csuszától a lepényen át a rétesig. A magyar konyha csúcsa a harcsapörkölt kapros túrós csuszával. A kapor és a paradicsompaprika remekül harmonizál egymással.


A balkonon vagy kertben nevelt fűszernövény szemet gyönyörködtető, illatos, frissessége miatt pótolhatatlan sütésnél, főzésnél. A fűszerek megkönnyítik az emésztést, egészségre gyakorolt kedvező hatásuknak köszönhetően gyógyítanak.

 

 

(  FORRÁS:  Szerző: Sulyok Józsefné  )

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu