Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Amit a csípős paprikáról tudni kell
Ön is szereti a csípős ételeket, mégis lelkiismeret furdalása van, mert úgy tudja ezzel árt a gyomránakő Itt az idő, hogy elfelejtse a bűntudatot, hisz az erős paprika fogyasztása nemhogy nem árt, hanem kimondottan jót tesz egészségének.
A magyar konyha oly jellegzetes, ám korántsem ősi fűszernövénye
Dél-Amerikából származik, ahol már az aztékok idején termesztették és a
16. század közepére már több mint negyven fajtáját ismerték, és számos
jótékony hatást tulajdonítottak neki. Bár Ázsiában is elég korán
elterjedt, Európába mégis Kolumbusz idején, Amerikából érkezett.
A fűszerpaprika nálunk csak 1560 tájékán jelent meg vörös törökbors,
tatárkabors, pogány bors néven, és további kétszáz évnek kellett
eltelnie a darált paprika felbukkanásáig. Fűszernövényként és
gyógyászati célra általában a termését használják fel, de a népi
orvoslásban szinte minden részét hasznosítják.
Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a
közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, a gyomrot olyan
váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató
anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen a gyomor nyálkahártyájának.
Nálunk még csak most kezdik felfedezni jótékony hatásait, de Indiában,
vagy például Mexikóban elsősorban emésztést serkentő hatása miatt
kedvelik. Ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel
fokozza a nyál- és a gyomornedvek kiválasztását, melyek az étel
lebontását teszik lehetővé.
A varázsszó: kapszaicin
Nemcsak hogy egészséges, de egyenesen fogyhatunk is az erőspaprika
rendszeres fogyasztásával, legalábbis ezt állítják tajvani
táplálkozáskutatók, akik laborkísérleteik során megállapították, hogy a
csípős piros paprika képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is. A
korábbi kutatások már engedtek arra következtetni, hogy az elhízást
csökkenteni lehet, ha az éretlen zsírsejteket megakadályozzák abban,
hogy érett sejtekké fejlődjenek. Azt is kimutatták, hogy a paprika
hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a
vérzsír-szintet szervezetünkben. Ilyen kutatási előzmények után a
tajvani kutatók megnézték, milyen hatással van a kapszaicin az éretlen
zsírsejtekre és az érett zsírsejtekre - szövettenyészetben.
Azt tapasztalták, hogy a kapszaicin meggátolta, hogy az éretlen
zsírsejtek megteljenek zsírral. És ennek a hatásnak a kiváltásához alig
kell valamivel nagyobb koncentrációban jelen lennie a kapszaicinnek,
mint amilyen egy tipikus indiai vagy thai étel elfogyasztása során
keletkezik a gyomorban.
Gyógyhatása
Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás
évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg
használják. Kezeléskor a bőrön melegérzet keletkezik, kipirulunk, a
bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó
lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel
enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájást is, sőt akár a hajhullást
is megelőzhetjük vele.
A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb
eredetű fájdalmak enyhítésére is. Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a
receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és
herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.
Az erős paprika egy másik tulajdonságát, a fertőtlenítő hatását
használhatjuk akkor is, ha éppen megfáztunk, vagy fáj a torkunk.
Teendőnk csak annyi, hogy csípős paprikával készítjük el ételeinket.
Fogyasztása enyhíti a torokgyulladást, és mivel felhígítja az
orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.
Ráadásul köptető hatású anyagokat is tartalmaz.
Kapszaicin a rák ellen
Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan
gyógyszerekben, amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra
rendelnek, de most "nagyágyúnak" szánják a rák ellen.
A kapszaicinról nemrég kiderült, hogy képes megtámadni a ráksejt
mitokond-riumát (energiaközpontját), aminek következtében a ráksejtek
őöngyilkosságotő követnek el.
A tudósok számára ismert tény, hogy Mexikóban és Indiában, ahol
hagyományosan a csípős ételeket kedvelik, többféle daganatos betegség
jóval ritkábban fordul elő, mint a nyugati országokban.
Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek
milliói születnek, s ugyanennyi pusztul el. A sejteknek ezen
genetikailag programozott őöngyilkosságaő - az apoptózis -, biztosítja a
szövetek folyamatos megújulását. A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják
az apoptózisért felelős géneket, lehetővé téve fékezhetetlen
burjánzásukat.
A kutatások bebizonyították, hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis
folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80
százaléka követ el őöngyilkosságotő.
A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak,
amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket, vagyis
mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk. Az egereket hetente
három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták. A kutatásvezető,
dr. Timothy Bates szerint már csak 10 év és 800 millió dollár kell
ahhoz, hogy rák elleni gyógyszer legyen belőle ... Addig is használja
nyugodtan, akár minden nap a csípős paprikát.
Cayenne bors
Nevével ellentétben nem bors, hanem paprika, s csak annyi köze van a
borshoz, hogy a nagy felfedező, Kolombusz az 1500-as években a
méregdrága borsot szerette volna helyettesíteni vele, és így dobta
piacra ezt a dél-amerikai csípős paprikafajtát. Nagyon csípős, hegyes,
piros, a trópusokon termő paprika, a hazánkban is termesztett
cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata
díszpaprikaként ismert. A boltokban őrölt formában is kapható.
Mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos,
sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz használhatjuk.
|
|
M Imre írta 6 napja a(z) TANMESÉK , rövid TÖRTÉNETEK fórumtémában:
Peter Sarik: Ez a kép 2019 májusában készült az úzvölgyi ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!