Erdélyi keresztények: Amit a csípős paprikáról tudni kell

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Amit a csípős paprikáról tudni kell


 

 

Ön is szereti a csípős ételeket, mégis lelkiismeret furdalása van, mert úgy tudja ezzel árt a gyomránakő Itt az idő, hogy elfelejtse a bűntudatot, hisz az erős paprika fogyasztása nemhogy nem árt, hanem kimondottan jót tesz egészségének.

 

network.hu

A magyar konyha oly jellegzetes, ám korántsem ősi fűszernövénye Dél-Amerikából származik, ahol már az aztékok idején termesztették és a 16. század közepére már több mint negyven fajtáját ismerték, és számos jótékony hatást tulajdonítottak neki. Bár Ázsiában is elég korán elterjedt, Európába mégis Kolumbusz idején, Amerikából érkezett.
A fűszerpaprika nálunk csak 1560 tájékán jelent meg vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven, és további kétszáz évnek kellett eltelnie a darált paprika felbukkanásáig. Fűszernövényként és gyógyászati célra általában a termését használják fel, de a népi orvoslásban szinte minden részét hasznosítják.


Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen a gyomor nyálkahártyájának.

Nálunk még csak most kezdik felfedezni jótékony hatásait, de Indiában, vagy például Mexikóban elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik. Ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál- és a gyomornedvek kiválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.


A varázsszó: kapszaicin


Nemcsak hogy egészséges, de egyenesen fogyhatunk is az erőspaprika rendszeres fogyasztásával, legalábbis ezt állítják tajvani táplálkozáskutatók, akik laborkísérleteik során megállapították, hogy a csípős piros paprika képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is. A korábbi kutatások már engedtek arra következtetni, hogy az elhízást csökkenteni lehet, ha az éretlen zsírsejteket megakadályozzák abban, hogy érett sejtekké fejlődjenek. Azt is kimutatták, hogy a paprika hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben. Ilyen kutatási előzmények után a tajvani kutatók megnézték, milyen hatással van a kapszaicin az éretlen zsírsejtekre és az érett zsírsejtekre - szövettenyészetben.

Azt tapasztalták, hogy a kapszaicin meggátolta, hogy az éretlen zsírsejtek megteljenek zsírral. És ennek a hatásnak a kiváltásához alig kell valamivel nagyobb koncentrációban jelen lennie a kapszaicinnek, mint amilyen egy tipikus indiai vagy thai étel elfogyasztása során keletkezik a gyomorban.

 

 


 

network.hu

 

 

 

 


Gyógyhatása

Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják. Kezeléskor a bőrön melegérzet keletkezik, kipirulunk, a bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájást is, sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.

A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is. Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.
Az erős paprika egy másik tulajdonságát, a fertőtlenítő hatását használhatjuk akkor is, ha éppen megfáztunk, vagy fáj a torkunk. Teendőnk csak annyi, hogy csípős paprikával készítjük el ételeinket. Fogyasztása enyhíti a torokgyulladást, és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Ráadásul köptető hatású anyagokat is tartalmaz.

Kapszaicin a rák ellen


Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan gyógyszerekben, amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra rendelnek, de most "nagyágyúnak" szánják a rák ellen.

A kapszaicinról nemrég kiderült, hogy képes megtámadni a ráksejt mitokond-riumát (energiaközpontját), aminek következtében a ráksejtek őöngyilkosságotő követnek el.
A tudósok számára ismert tény, hogy Mexikóban és Indiában, ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik, többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő, mint a nyugati országokban.
Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek, s ugyanennyi pusztul el. A sejteknek ezen genetikailag programozott őöngyilkosságaő - az apoptózis -, biztosítja a szövetek folyamatos megújulását. A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptózisért felelős géneket, lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat.
A kutatások bebizonyították, hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el őöngyilkosságotő.
A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket, vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk. Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták. A kutatásvezető, dr. Timothy Bates szerint már csak 10 év és 800 millió dollár kell ahhoz, hogy rák elleni gyógyszer legyen belőle ... Addig is használja nyugodtan, akár minden nap a csípős paprikát.


Cayenne bors


Nevével ellentétben nem bors, hanem paprika, s csak annyi köze van a borshoz, hogy a nagy felfedező, Kolombusz az 1500-as években a méregdrága borsot szerette volna helyettesíteni vele, és így dobta piacra ezt a dél-amerikai csípős paprikafajtát. Nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprika, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert. A boltokban őrölt formában is kapható. Mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz használhatjuk.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Both Mária üzente 12 éve

Lassan az emberek újra" felfedezik" a növények,zöldségek,gyümölcsök gyógyító hatását,amit dédanyáink használtak.Nekik nem állt rendelkezésükre számtalan csodagyógyszer és táplálélk kiegészitő mégis magas kort értek meg.Csak azt ették és használták gyógyszerként is,amit maguk termesztettek,gyűjtögettek.Nem volt dietetikus tanácsadójuk sem.De volt vegyszer,tartósitószer és adalékanyag mentes kertjük,konyhájuk.Ezt már mi és az utánunk jövők sem kapjuk meg,csak a sok "E"-t.

Válasz

Kapsziacintartalmú krémeket, a vérkeringést serkentő masszáshoz sikeresen használtam.
De az erőspaprikát mint fűszert nem használom,mert nem szeretem,a fekete borsot sem.
Igy nem tudok véleményt nyilvánitani...Csak hallomásból.Sokan szeretik ,fűszerként fogyasztják .Például ,,csilli"-nek hivják,ami tulajdonképpen az a bizonyos cseresznye paprika...
:-)Köszönöm a cikket drága Kornélia!
További szép estét kivánok!
Szeretettel üdv Esbeta

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu