Erdélyi keresztények: CSERESZNYE

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

network.hu

 

 

Ahogy az első cseresznyék pirosodni kezdenek a fákon, határtalan izgalom lesz úrrá rajtam. Egyrészt fantasztikusan finom és zamatos, másrészt, ha ránézek, a gyerekkori nyarak, a boldogság és az önfeledt élvezet jut róla eszembe.

 

Naná, hogy együnk annyit amennyi belénk fér. Ám eljöhet az a mennyiség, amikor már nem fér több cseresznye natúr formájában a szervezetünkbe. Ekkor dönthetnek úgy a klasszikus ízeket kedvelők, hogy teszek egy laza kísérletet a befőttel, a francia vonalat preferálók pedig a Clafoutis-t kell, hogy megvalósítsák. Azért még van pár lehetőség, a pitétől a levesig. Mivel a cseresznye kevésbé karakteres, mint a meggy, érdemes fűszerezni. Ha pedig hozzájuttok feketecseresznyéhez, mindenképpen próbáljátok ki azt is sütibe, megéri!

 

A cseresznyéért nem csak én és Ed Hardy rajong, már az ókorban is termesztették. Állítólag Lucullus hadvezér a csatákba is elvitte a gyümölcsöt, de magyaroknak a török hódoltságig várniuk kellett, hogy megismerjék a nemesített cseresznyét. A gyümölcs számtalan színben és változatban kapható, a Badacsonyi és a Germensdorfi tűnik fel legtöbbször a pultokon.

 

A nagy szemű gyümölcs 100 grammjában 70 kalória van, emellett pedig A-, B1-,B2-,B6-, C-vitamint is tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és sok vasat visz a szervezetbe. Jó hír, hogy vesetisztító és a vér húgysavszintjét csökkenti, amelynek a reumás betegek örülhetnek igazán. Emellett enyhe hashajtó és vérnyomásszabályzó, kálium tartalma pedig abban segít, hogy a szívritmus rendeződjön.

 

Egyértelműnek tűnik, hogy az ép példányokat érdemes megvenni, de nem könnyű elkerülni a romlásnak indult cseresznyék hazavitelét. A cseresznye akkor friss, ha szára szép zöld, kemény és fényes a héja. Otthon nem szabad zacskóban tárolni – kivéve ha a házi pálinkára hajtunk javasolt a kiterített állapotban hűtőbe téve eltenni, mert az összeérő szemek hamar romlásnak indulnak, akárcsak az epernél. Ha nagyobb tételben kívánjuk beszerezni a gyümölcsöt, mert szívesen fagyasztanánk le télre belőle, akkor érdemes „szedd magad" gazdaságot keresni, vagy várni egy kicsit, hogy ne arany árban vegyük meg.

 

Cseresznyés clafoutis, azaz tejes pite

 

3 tojás

8 ek. liszt 

2,5 dl tej

4 ek cukor

2,5 dl tejszín

50 dkg cseresznye

2 csomag vaníliás cukor (igazi vaníliás, ha lehet)

izlés szerint mandulaszeletek atetejére

 

A tejes piték, vagy előkelőbben clafoutis-k (ejtsd: kláfuti) nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek, és bármilyen gyümölccsel működnek.

 

A tojásokat a cukrokkal össze kell keverni, aztán mehet bele a liszt, és a tej+tejszín. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett formába kell önteni, a tetejére rászórni a kimagozott cseresznyét, és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig kell sütni. Hidegen és melegen egyaránt isteni, és gyakorlatilag elronthatatlan.

 

Mézes sült cseresznye

 

250ml vaníliafagylalt vagy görög joghurt

40 dkg cseresznye

2 ek. méz

3 tk. fahéj

2 dkg vaj

 

Ez szinte nem is recept. A megmosott cseresznyét kimagozzuk és megtöröljük. Közben egy edényben a vajat megolvasztjuk, és hozzátesszük a kimagozott cseresznyét. Miután kicsit megpárolódott, összekeverjük mézzel és a fahéjjal. (ezt az egészet akár a sütőben is intézhetjük) Tálka aljába tesszük, és tálalás előtt ráhalmozzuk a vanília fagylaltot, vagy a görög joghurtot.

 

Vörösboros cseresznyeleves

 

60 dkg cseresznye

2,5 dkg cukor

6 dl inni is finom vörösbor

darabka fahéj/csillagánizs/szerecsendióvirág/szegfűbors vagy ezek kombinációja

tálaláshozmentalevél

1ek. kukoricakeményítő+1 ek víz (ha valaki nagyon szereti a pudingállagot)

 

A cukrot a borral és a fűszerekkel feltesszük melegíteni, és amikor forr, beletesszük a kimagozott, megmosott cseresznyét és 5 percen át főzzük. Amikor a cseresznye feljön a bor tetejére, kiszedjük és félretesszük.Ha úgy látjuk, a cseresznyéből nem főtt ki elég lé, vízzel pótoljuk. A lábosban lévő boros keveréket a felére beforraljuk, majd, ha használunk keményítőt, azt is hozzáadva hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön a lé. A legpraktikusabb kiporciózva hűtőbe tenni, és a tálaláskor mentalevéllel díszíteni.

 

A kulináris élményeket az alkohol oldaláról megfogni szándékozók se szomorkodjanak, a cseresznyebor és a cseresznyepálinka is otthon megvalósítható projekt, bár némi kutatómunkát mindkettő megalkotása igényel.

 

Húskedvelők számára érdemes lehet fűszeres cseresznyemártással is kísérletezni, ekkor a gyümölcsöt jóféle portóival vagy cseresznyepálinkával és kevés balzsamecettel összerottyantjuk, tetszés szerint fűszerezhető, az irányt a hús fűszerezése szabja meg. Jól megy hozzá a gyömbér, minden fűszer, amit a levesnél felsoroltunk, de akár a kardamom is.

 

divany.hu

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu