Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A K-vitaminok és a véralvadásgátlás

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


A K-vitamin-csoport a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. A szervezet több módon juthat K-vitaminhoz, előfordul táplálékainkban, a bélben a kólibaktérium termeli, emellett a szintetikusan előállított K-vitamin pótlólag is bejuttatható a szervezetbe.

A K-vitamin szerepe a szervezetben

Az emberi szervezetben több funkciót lát el a K-vitamin, így – többek között – fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. A véralvadás folyamatában betöltött szerepe mellett részt vesz két csontprotein szintézisében és a sejtképzésben is.

K-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök a k betűsek: káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, kukorica, körte, kivi, kókusz.

A K-vitamin hiány és túlzott bevitele

Hiányállapot több okból következhet be:

- előfordulhat felszívódási zavarok (krónikus enteritis, coeliakia, májbetegségek, epeútelzáródás, epesavak hiánya) következtében,
- tartós antibiotikus terápia
- parenterális (tápoldatokkal vénán keresztüli) táplálás miatt,
- újszülötteknél
- véralvadásgátlók tartós szedésének esetében is.

A K-vitaminnak körülbelül fele táplálkozás útján jut szervezetünkbe, a másik felét a szervezet állítja elő. Hiánya egyoldalú táplálkozás esetén léphet fel, ha kevés K-vitaminban gazdag zöldséget és tejterméket fogyasztunk.

K-vitamin-hiány következtében gyakoribbá és súlyosabbá válnak a vérzések – bőr- és nyálkahártyavérzések, vérömlenyek, gyomor- és bélvérzések, vérvizelés (haematuria) léphet fel. Ilyenkor a sebeknél nem alvad meg a vér, nem áll el a vérzés. A máj nem, vagy csak kis mennyiségben termeli a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, így az alvadási idő elhúzódik.

K-vitamin-hiány (hipovitaminózis) esetében kisebb kiterjedésű, kevésbé súlyos vérzések és elhúzódó alvadási idő léphet fel.

A K-vitamin a táplálkozásban

Az emberi testbe a K-vitamin 50%-a jut be táplálékkal, melynek mindössze 15–75%-a szívódik fel a vékonybélben, ehhez zsírok és epesavak szükségesek. Az így felszívódott vitamin vér és nyirok útján a májba jut, ahol kis mennyiségben lerakódik. A K3-vitamin vízoldékony, epe jelenléte nélkül is felszívódik, és a májba jut. Az epével és vizelettel ürül ki a szervezetből.

A sötétzöld levelű zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint (fillokinon), ezenkívül bizonyos növényi olajok, tejtermékek és a máj.

A K-vitamin nagyon érzékeny a fényre és a különböző lúgokra, melyek bomlásához vezetnek, és ezáltal inaktív vegyületek keletkeznek belőle. Kevesebb, mint 20%-a szívódik fel – zsírok jelenlétében – például a főtt spenótból, de szinte semmi a nyers spenótból. Ezért kkell sok zöldséget fogyasztani.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az átlagos napi beviteli mennyiség nem éri el az ajánlásokban található mennyiséget, bizonyos ázsiai országokban azonban jóval meghaladja azt.

A K-vitamin és a véralvadásgátlók

Aki véralvadásgátlót szed, annak vigyáznia kell, mert annak hatását befolyásolja az étrend K-vitamin-tartalma. Ne fogyasszon sok, nagy mennyiségű K-vitamint tartalmazó élelmiszert. Egy étkezésen belül, vagy egymást követő étkezések során ne fogyasszon több olyan élelmiszert, melynek nagy a K-vitamin-tartalma. A szokásos mennyiségnél azonban kevesebbet se fogyasszon, hiszen abban az esetben felerősödik a véralvadásgátló hatása, és vérzékenység léphet fel. A terápia lényege, hogy a véralvadásgátló (antikoaguláns) és a K-vitamin bevitele közt megtaláljuk az egyensúlyt úgy, hogy a véralvadásgátló hatása érvényesüljön, de a szervezetbe jusson megfelelő mennyiségű K-vitamin.

Kiegyensúlyozott étrendre kell törekedni, ami nem egyszerű, hiszen a K-vitamin bevitele nagyon eltérő a betegeknél, nemcsak egymáshoz képest, hanem nap mint nap változik ugyanannál a betegnél is.

Egyes élelmiszerek K-vitamin tartalma 100 grammban

0,1-1 ľg: ananász, banán, burgonya, csirkehús, fehérrépa, földimogyoró, gomba, görögdinnye, grépfrút, hagyma, jégkrém, joghurt, fehérkenyér, kókuszolaj, kukorica, kukoricapehely, lazac, fehér liszt, mangó, marhahús, narancs, paszternák, pisztráng, barna rizs, fehér rizs, sárgadinnye, sovány sertéshús, sonka, spagetti, szardínia, tej, tonhal, tőkehalfilé, virsli

1-10 ľg: áfonya, alma, árpa, báránymáj, barnakenyér, búzakorpa, cukkini, csokoládé, datolya, füge, fűszerpaprika, gyermektápszer, körte, kukoricaolaj, marhamáj, mazsola, nektarin, őszibarack, padlizsán, pálmaolaj, póréhagyma, rebarbara, sajt, sárgarépa sült bab, szilva (vörös), szőlő (fehér), szőlő (kék), tejföl, tojás, vaj, vörös áfonya, zab, zeller, zöldpaprika

10-100 ľg: avokádó, csicseriborsó, disznóbab, futóbab, karfiol, kivi margarin, natto (fermentált szójabab), olívaolaj, ringló, uborka, vörös káposzta, zöldbab zöldborsó, zsázsa

100-1000 ľg: brokkoli, fejes saláta, fejes káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, paraj, petrezselyem, repceolaj, szójaolaj, vízitorma

Németh Ildikó
patikamagazin.hu

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu