Erdélyi keresztények: Egészségünk érdekében...FŰSZERNÖVÉNYEK

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

Petrezselyem:

 

-A petrezselyemnek vaskos, fehér, húsos gyökere van, levelei osztottak, a fajtától függően fodrosak vagy simák. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveles hajtását saláták, levesek, zöldségételek ízesítésére használjuk. Gyökerét levesekhez, sültekhez adjuk. Nélkülözhetetlen zöld fűszerkeverék összeállításánál. Zöldjét frissen vagy szárítva használjuk, azonban nem helyes az étellel együzz főzni, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát.

 

 Fokhagyma:

 

-A magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termelik, és az egész világon nagyon kedvelik kiváló minősége és különleges ízjavító hatása miatt. Hatóanyagai vértisztító, vérnyomáscsökkentő, csíraölő hatásúak. Jótékonyan hatnak a pattanásos bőrre, és csökkentik a vér koleszterinszintjét. Kellemetlen szagát csökkenthetjük, ha megiszunk egy pohár tejet, vagy elrágunk egy- két szem kávészemet.

 

 Kakukkfű:

 

-A kakukkfű hazánkban is gyakran ültetett helyenként elvadult aromás illatú félcserje. Kellemes, jellegzetes kámforos illatú és aromás izű fűszernövény. Hatóanyagai erősítik az immunrendszert. Hajtásait önállóan, Fűszerkeverékekben sültek, levesek, likőrök ízesítésére használják. Hosszan tartó főzés után sem veszíti el aromáját. Az ókorban a római társasági hölgyek sajátos módon használták, a nyakukat dörzsölték be vele.

 

 Koriander:

 

-A koriander, népies nevén kínai petrezselyem vagy zergefű ősidők óta használt fűszer, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. Barnás-sárgás színű, kemény, 3-5 centiméteres magját és friss zöld leveleit egyaránt használják, egytálételek, sűltek, húspácok, kelkáposzta ételek, szószok, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, valamint porrá zúzva uborka eltevésénél.

 

Lestyán:

 

-A lestyán egy 2 méter magas, vastag szárú, sárga ernyős virágú évelő növény. Fűszerként leveleit használják fel. Kellemes, erősen fűszeres aromát kölcsönöz az ételnek, amely íz a leveszöldségre emlékeztet. Felhasználható: sertéssültek mártásának, zöldség-, borsó-, bab-, burgonyalevesek, egytálak, borjú- és marhahúsok készítésénél. A lestyán jól harmonizál az erőteljes fűszerekkel, mint pl. a majoránna, a vörös- vagy fokhagyma.

 

Metélőhagyma:

 

-A metélőhagyma vagy más nevén snidling egyesek szerint a Földközi-tenger vidékéről származik, mások szerint Közép Ázsia az őshazája. Jelenleg Európán és Ázsián kivűl már Észak Amerikában is termesztik. A hagymára emlékeztető ízű metélőhagymát csak az étel elkészülte után használjuk, vagy csak tálaláskor szórjuk meg vele az ételt. Ne főzzük, mert a főzés során zsenge, finom íze elillan.

 

 Gyömbér:

 

 -Ázsiából származik. A szétágazó, akár 50 centiméter hosszú gyökerek a gyanták és az illóolajak csípős ízű keverékét tartalmazzák. Zöldségként szolgál, szárítva pedig fűszernek is kitűnő. Segít a gyomorpanaszoknál, az emésztési zavaroknál és a reumánál.

 

 Bazsalikom:

 

-A bazsalikom egynyári vagy rövid életű, évelő növény. Négyszögletes szárán átellenesen állnak az erősen szegfűszegillatú, fogazott levelek. Apró virágai nyáron nyílnak. Erős, fűszeres aromája kitűnően illik a fokhagymához, paradicsomhoz, padlizsánhoz. Illóolajának belélegzése felfrissíti az agyat, javítja a vírusfertőzés következtében eltompult szaglást. Nem árt azt sem tudni, hogy a középkorban egy csokor bazsalikom szerelmi játékra való meghívást jelentett.

 

 Szegfűbors:

 

-A Jamaicában és Indiában honos örökzöld trópusi fa bogyója nagy borsszemhez hasonló, íze és illata emlékeztet a bors, a szegfűszeg, a fahéj, a szerecsendió keverékére. Skandináviában hering pácolásához, Nyugat- Európában befőttek, sütemények fűszerezéséhez, a francia konyhában raguk és pástétomok, Jamaicában rum meg likőr ízesítésére használják. Nálunk inkább édességekbe teszik, pedig a húslevesnek is igen finom ízt ad. Jobb, ha egészben vásárolja meg, és csak akkor őről belőle, amikor szüksége van rá. Meghűlés esetén enyhíti a tüneteket. Ha lapos tálkába meleg helyre teszi, illóolaja kioldódik, és kellemes illat árad szét a lakásban.

 

 Szegfűszeg:

 

Az indonéziai Malaku-szigetekről származó örökzöld fa. A szegfűszeg népszerű fűszer, az ízesítéshez a 15-17%-os illóolaj-tartalmú szárított nem kinyílt virágbimbót használják.

 

Fűszernövények a konyhában

 

Az ételek megfelelő ízesítése egyfajta művészet, ami abban rejlik, hogy kihozzuk az étel ízét, nem pedig abban, hogy a természetes ízt elnyomjuk a fűszernövények erős aromájával. Fűszernövényeket azért adunk az ételhez, hogy kihangsúlyozzuk annak ízét. Az egyes fűszernövények különféle ételekhez illenek, és ennek köszönhetően a főzés szórakoztató és izgalmas tevékenységgé válik. 

 

Az alapvető konyhai fűszernövények: 

 

Menta - különleges exotikus ízt ad az ételeknek. A mentalevél kitűnő adalék salátákba, de sütemények díszítésére is használhatjuk. Kiváló kiegészítő kevert italokba is.

 

Zsálya - erős és kifejező illata van. Kesernyés ízének köszönhetően jól illik a zsírosabb ételekhez, mert serkenti az epeképződést. Az összevágott levelek sertéshúshoz vagy kacsához illenek. A zöldségek közül a zsálya legjobban a paradicsomhoz, paprikához, babhoz és a padlizsánhoz illik.

 

Majoránna - a konyhában széleskörű felhasználásnak örvend. A krumpli, a sárgarépa, a káposzta és a zeller rendkívül ízletesek egy kis majoránnával. Kipróbálhatjuk sajthoz vagy halhoz is.

 

 

Kakukkfű - nem hiányozhat semmilyen „bouquet garni“-ből, töltelékből vagy pácból. Felaprított levelei levesekbe, halételekhez, húsfélékhez és baromfihoz adhatók, de illik a gombához, tésztafélékhez, a paradicsomhoz és a babhoz is.

 

 

Bazsalikom - valamennyi ételnek fűszeres ízt ad. A leveleket nem aprítjuk fel, hanem tépkedjük, és levesekbe, halételekhez, tojáshoz és vadhoz adjuk.

 

 

Babérlevél - a főzés legelején adjuk az ételhez. Kifejező fűszeres ízt ad a levesnek vagy a főzeléknek.

 

 

Koriander - többféle célra használható fűszernövény. Tegyünk a levesbe, a baromfihoz, a zöldséghez vagy a salátához egy marék felaprított friss korianderlevelet. Próbáljuk a korianderlevelet vagy a növény zöld magját curryhez hozzáadni.

 

 

Édeskömény - kifejezőbb illata van, mint a kapornak, az íze pedig az ánizséhoz hasonlít. Nagyon jól illik a halhoz, próbálja meg a halat az édeskömény száraz ágai felett grillezni. 

Fokhagyma - kifejezőbb aromája van, mint a hagymának. Levesekbe, halételekhez, sült bárányhoz, húsfélékhez és baromfihoz, de tésztafélékhez is illik. Kiválóan alkalmas pácok készítésére.

 

 

Gyömbér - csípős és kifejező íze van, amelynek köszönhetően elsősorban a kínai és indiai ételekbe illik.

 

 

Kapor - finom, de átütő illata van. Felaprított levelei salátákhoz, zöldséges ételekhez adhatók (rendkívül ízletes nagyobb cukkínivel, paradicsommal, céklával és káposztával).

 

 

Petrezselyem - a legsokoldalúbb konyhai fűszernövény, jellegzetes kifejező illata van. Szárának erősebb illata van, mint levelének, ezért a szárat a főzelékhez vagy páchoz használjuk. Leveshez, halhoz, húsfélékhez és baromfihoz frissen felaprított petrezselyemzöldet használunk.

 

 

Rozmaring - nagyon erős és aromatikus fűszernövény. A sült bárány alá vagy sült csirkébe egész ágakat tegyünk.

 

/forrás:internet/

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu