Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...NÉHÁNY SZÓ a BIRSALMÁRÓL

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

 

            A birsalma az emberiség egyik régóta ismert és használt gyümölcse, annak ellenére, hogy fogyasztására nem igazán alkalmas nyers formában keménysége, rágóssága és összehúzó íze miatt.

 

 

            A gyümölcs valószínűleg Törökországból és Persziából terjedt el (elsősorban Európában), a statisztikak szerint a mai napig Törökországban ismerik és használják a legtöbb birsalmafajtát. A görög mitológiában Herkules aranyalmáiként említik a birs termését.

 

Az ókori görögöknél szokás volt, hogy az esküvő napján a menyassony egy birsalmát kapott, mely a termékenységet és a gyermekáldást volt hivatott jelképezni. Európában a 16-18. században teljesedett ki a birsalma széleskörű termesztése, azonban azóta jelentősége szinte mindenhol nagymértékben csökkent. Egyes országokban (pl. Spanyolországban) egy drága gyümölcsnek számít akár nyersen, akár a belőle készült különféle ételféleségek (pl. birsalmasajt, birsalmalekvár, marmalád) formájában. Hazánkban is viszonylag kevés birsalma terem, ennek megfelelően az egy főre eső birsalmafogyasztás is rendkívül alacsony.

 

A gyümölcs háttérbe szorulásával az is együtt járt, hogy a kutatások nem igazán foglalkoztak ez idáig a benne rejlő gyógyászati lehetőségek megismerésével, pedig feltehetően számos kedvező elettani hatással bírhat. Pl. jelentős lehet a vérnyomásra a szívműködésre gyakorolt hatása annak alapján, hogy igen magas a kálium és magnézium tartalma. Ezen kívül sok C-vitamin, A-vitamin, valamint réz, vas és foszfor is található benne. 

 

 

Emésztőrendszeri hatások

 

            A birsalmában sok pektin található, mely rosstulajdonsága elősegíti az egészséges székletképződéstm ezért székrekedés esetén jó eszköz lehet. Ugyanakkor a gyümölcs pektin tartalma és összehúzó hatása által hasmenés által is kiváló. Így mindmét emésztőszervi zavarban alkalmazható.

Mivel maga a gyümölcs nehezen rágható, így a legegyszerűbb, ha levet és azt fogyasztjuk.

Mindemellett a birsalmában magas nyáktartalom is található, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Így emésztőszervi gyulladások esetén is bevethetőek a birsalmából készült levek, illetve sütemények. Akár torokfájás is csillapíthatja egy-két pohár frissen csavart birslé.

 

Baktériumellenes hatás.

 

            A birsalma baktériumölő hatását az alapján feltételezték, hogy a Föld egyes területein, első sorban Dél-Amerikában, a birsalmát eredményesen alkalmazták kolera kezelésére.

Egy viszgálatban, melyben birsalma kivanatot teszteltek, kimutatták, hogy a birsalma anyagai képesek voltak elpusztítani a kolerát okozó baktériumokat. Így tehát igazolást nyert, hogy a birsalma valóban hatásos ebben a súlyos hasmenéssel járó fertőző betegségben.

 

Antioxidáns hatás.

 

            Az antioxidáns gyümölcsökre jellemző, hogy élénk színűek, mert a színanyaguk felelős a szabad gyökök fenyegető ártalmának semlegesítéséért. A birsalma azonban nem tartozik az élénk színű termések közé, mivel csupán az antioxidáns anyagoknak az ún. Előanyagát tartalmazza.

Főzés során az előanyagok átalakulnak, és sárgás-vörös színű antocián vegyületek keletkeznek, melyek már bírnak az antioxidáns tulajdonsággal. A főzési folyamat során jelentősen csökken a gyümölcs összehúzó íze is.

 

Népgyógyászati felhasználás

 

            A népgyógyászatban a birsalmát többek között reumatikus betegségekre, emnstruációs zavarok kezelésére , erős menstruációs fájdalmak enyhítésére, köhögés csillapítására, rekedtség megszüntetésére, lázsillapításra alkalmazzák, valamint külsőleg kisebb égési sérülések kezelésére használják. Azonban a fenti hatásokat mindezidáig tudományos módszerekkel nem sikerült igazolni. 

 

Dr. Gáspár Róbert 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Igy igaz!...

Ilyenkor ősszel elég nehéz ellenállni a kisértésnek,hogy ne ,,csipegessünk"
néhány szem szőllőt bármi volt is az ebéd :-)

Válasz

Wolf Kornélia üzente 11 éve

Sőt, úgy tudom, a gyümölcs-és zöldségfajtákat sem szabad keverni. Ha barack, akkor csak barack! Ha sárgarépa, akkor csak sárgarépa (habár éppen ő a leggyomorkímélőbb az összes közül)!

Válasz

Sok esetben elejét vehetjük az emésztési zavarok kialakulásának ha
nem keverjük a gyümölcsöt zöldséggel.Azon a napon ,amelyiken gyümölcsöt fogyasztottunk ne fogyasszunk zöldséget /főzve sem!/ és forditva.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 11 éve

Pompás eledel a kissé ragacsos, rozsdaszínűre főtt birsalma!
Élettani- és gyóhatásairól eddig nem volt tudomásom, bár tulajdonképpen nem is foglalkoztam vele, hisz minden gyümölcs és zöldség "egészséges". Annyit azért hozzátennék mondandómhoz, hogy érzékeny gyomrúak ne vigyék túlzásba az emésztehetetlen étkezési rostokban gazdag növényi erdetű táplálékok fogyasztását, mert felfúvódást, hasmenést eredményezhet. Régebben, amikor közeli roknságomban gyümölcsöskert volt, nem értettem, mi az oka nyaranta az állandó emésztési diszkomfort érzésemnek. Mióta nem áll rendelkesemre korlátlan mennyiségben gyümölcs, rájöttem az okára.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu