Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...teljes kiőrlésű gabonák

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 886 fő
  • Képek - 13593 db
  • Videók - 3767 db
  • Blogbejegyzések - 10229 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 886 fő
  • Képek - 13593 db
  • Videók - 3767 db
  • Blogbejegyzések - 10229 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 886 fő
  • Képek - 13593 db
  • Videók - 3767 db
  • Blogbejegyzések - 10229 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 886 fő
  • Képek - 13593 db
  • Videók - 3767 db
  • Blogbejegyzések - 10229 db
  • Fórumtémák - 35 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

A teljes kiőrlésű gabonák kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Fontos forrásai a tápanyagoknak és fito-védő anyagoknak, melyek a legtöbb ember étrendjében hiányos mennyiségben találhatóak.

 

A gabonaételek rostok, fehérjék, szénhidrátok fő forrásai, és alapvető összetevői az egészséges étrendnek. Mindezek ellenére gabonákat leggyakrabban finomított fehér búzaliszt és az ebből készült sütemények, pékáruk, valamint müzli és tészták formájában fogyasztunk, ami a teljes értékű táplálkozás tekintetében nem éppen a legkielégítőbb.

 

Egészségvédő szerepe

 

A gabonamag szerkezete három részből tevődik össze: a belső keményítőtartalmú endosperma, a csíra vagy embrió, valamint a külső korparész.

 

A teljes kiőrlésű gabonák rostokban gazdagok, ezáltal segítik az emésztést, tartalmaznak E-vitamint, a B-vitamin számos fajtáját, különböző ásványi anyagokat, így például vasat, magnéziumot, cinket, szelént.

 

Bár a gabonák étrendi fontosságáról az utóbbi időben igen sok vita alakult ki, a legújabb kutatások alátámasztják a teljes kiőrlésű gabonák védőhatását olyan betegségekkel szemben, mint a koszorúér-megbetegedések (CHD), a rák egyes fajtái, vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A különbség

 

Hogy mi a különbség a finomított, a fehér és a teljes kiőrlésű gabonák között? A finomított liszt a leginkább elterjedt változat, hiszen ebben a formában tarható el a leghosszabb ideig a liszt. A feldolgozás során apróra, finomra őrlik a gabonaszemeket, ami által elvész a gabonában található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, azaz a tápanyagok nagy része. Elsősorban sütemények, tészták, kenyerek elkészítéséhez használják.

 

A fehér liszt tulajdonképpen csak a feldolgozás mértékében különbözik a finom liszttől, ezt a fajtát ugyanis nem őrlik olyan finomra. Felhasználása és eltarthatósága megegyezik a finomított liszttel.

 

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalmát, élettani szempontból fogyasztása éppen ezért fontos.

 

A benne lévő korpa és csíra sokak számára keserű ízűvé teszi, és az ételek, sütemények állaga is sűrűbb lesz kicsit tőle, ezért ajánlott egyharmad arányban fehér lisztet is hozzákeverni. A korpának és a csírának köszönhetően hamar elkezd avasodni, ezért tárolása jóval rövidebb ideig oldható meg.

 

 

Egészséges és finom

 

Sokan gondolják, hogy az egészséges ételek íztelenek, ehetetlenek. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen teljes kiőrlésű ételekből is finom ételek készíthetőek, így például zöldséges saláták, egytálételek, köretek, sütemények, desszertek, müzlik.

 

A gabonák többféle formában is kaphatóak, nem feltétlenül csak lisztként kell mindig rá gondolni. A süteményekhez, müzlikhez például kiválóan használható a gabonapehely, fasírthoz zsemlemorzsa helyett korpát is adhatunk, míg az egész gabonaszemek körethez, egytálételekhez, és töltelékként is jól funkcionálnak.

 

A fehér liszt mellett érdemes teljes kiőrlésű lisztet is használni. A jól megszokott búzaliszt mellett használjunk gyakran tönkölybúza-, hajdina-, köles-, zab-, kukorica- vagy rozslisztet is, ételeink változatosak lesznek, és rostokban, tápanyagokban gazdagok.

 

 

/forrás:HáziPatika.hu,Szerző: Lukács Anikó/

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Köszönöm Drága Erzsike a hasznos ismertetőt.
Üdvözöllek:Edit.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Miclausné Király Erzsébet 1 órája új blogbejegyzést írt: Mennyei kintsugi-mester...

Miclausné Király Erzsébet írta 3 órája a(z) VERSben mondom el... fórumtémában:

CSAK A KEGYELEM Támasz nincs velem – csak a...

Miclausné Király Erzsébet 3 órája új képet töltött fel:

Ezert_imadkozok_2098438_6533_s

Miclausné Király Erzsébet 4 órája új képet töltött fel:

Otthon_2098437_9130_s

Miclausné Király Erzsébet írta 4 órája a(z) Ige a mai napra képhez:

Ige_a_mai_napra-147_2098374_3632_s

Istenünk, segíts, hogy téged hívjunk, ha problémákkal vagy ...

Miclausné Király Erzsébet 10 órája új képet töltött fel:

Aranyosi_ervin_a_szeretet_jegyeben_2098386_6038_s

Miclausné Király Erzsébet 10 órája új képet töltött fel:

Amit_te_adsz_azt_is_kapod_vissza_2098384_5376_s

Miclausné Király Erzsébet írta 12 órája a(z) Sóhajok ,Imádságok fórumtémában:

Mennyei Atyánk,magasztalunk azért, hogy azzal a ...

Miclausné Király Erzsébet írta 12 órája a(z) Cseri Kálmán ígehirdetései : KEGYELEM HARMATJA fórumtémában:

Igen és nem Atyám, ha nem távozhat el tőlem ez a pohár, ...

Miclausné Király Erzsébet írta 12 órája a(z) "... beszéded megelevenít ..."-Napi Áhitat fórumtémában:

A TITOK "Dánielnek megjelenteték az a titok éjjeli ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu