Erdélyi keresztények: Egészségünk érdekében....VIGYÁZZ MIT ESZEL!

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan győződhetsz meg arról, hogy konyhádban csak egészségre ártalmatlan élelmiszert tartasz?

 

 

Az élelmiszerek minőségét a termék jellemzőiből ítélheted meg. Ezek kétfélék lehetnek: láthatók és rejtettek. Olyan ez, mint egy jéghegy csúcsa: amit látsz és érzékeiddel felfogsz, csak egy kis része az egésznek, a többi a felszín alatt rejtőzik. Az ételek külső, látható tulajdonságait – mint a csomagolás állapota, a rajta feltüntetett információk vagy a termék külseje – magad is ellenőrizheted. A rejtett jellemzőket azonban egy átlagember nem tudja a vásárlás vagy a fogyasztás időpontjában megállapítani.

 

Biztonság – kórokozók, természetes méreganyagok, szennyeződések és egyéb vegyületek hiánya.

 

Tápérték – egyes tápanyagok jelenléte, bizonyos, a hasznos anyagok felszívódását gátló anyagok („antitápanyagok”) hiánya, energiatartalom.

 

Jogi háttér – összetétel, adalékanyagok, címkehasználat, nettó összetétel, regisztráció.

 

Így a rejtett minőségi jellemzőket illetően kénytelen vagy a gyártókra és az állami szervezetekre hagyatkozni, amelyek meghatározták a szabványértékeket, és biztosítják betartásukat. Élelmiszer-biztonsággal összefüggő aggodalmadat és nézeteidet úgy is kifejezheted, ha elkerülöd azokat az élelmiszereket, amelyektől tartasz. Ennek szembeötlő példája volt, amikor a kergemarhakór-válság idején elterjedt a bioélelmiszer, és visszaesett a húsok és húsból készült termékek fogyasztása.

 

Mit jelent a „minőség”?

 

A Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (International Standard Organisation, ISO) a „minőség” fogalmát a következőképpen határozza meg: valamely dolog (entitás) azon jellemzőinek összessége, melyeknek köszönhetően az megfelelhet valamilyen előzetesen meghatározott vagy elvárt szükségleteknek (ISO 8402:1994).

 

Az élelmiszerek esetében ez azokat a tulajdonságokat jelenti, amelyek szempontjából meg kell felelniük valamilyen előírt szabványnak. Ezen tulajdonságok jelentősége és természete változó. Léteznek például a közegészségügyi vagy fogyasztói biztonsággal kapcsolatos jellemzők, mások a termék tápértékét határozzák meg, esetleg a megfelelő higiéniai vagy előállítási sajátosságokat befolyásolják.

 

Bár a felelősség oroszlánrészét tehát az élelmiszeripari vállalatok viselik, szerencsére te magad is sokat tehetsz azért, hogy biztonságos ételek kerüljenek az asztalodra. Ebben segítenek Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának tanácsai.

 

Mire figyelj vásárláskor?

 

Mindig tiszta, megbízható helyen vásárolj. Kerüld az elhanyagolt üzleteket és az illegális árusokat!

Olvasd el a termék minőségmegőrzési idejét!

Ne vásárolj szennyezett, sérült csomagolású terméket, felolvadt és visszafagyasztott árut!

A megvásárolt élelmiszereket tisztaságuk és hőmérsékletük figyelembevételével, elkülönítve szállítsd haza!

 

Mire figyelj az élelmiszerek tárolásakor, előkészítésében?

 

A megvásárolt árut mielőbb tedd a hűtőbe, mélyhűtőbe!

A nyers húst, baromfit, tojást, zöldségeket tárold és tisztítsd elkülönítve a többi élelmiszertől!

A gyümölcsök héját (a déli gyümölcsökét is) mindig alaposan mosd meg, akkor is, ha később meghámozod őket!

 

Mire figyelj az ételek elkészítésekor, elfogyasztásakor?

 

A nyersanyagok előkészítése után alaposan moss kezet meleg vízzel, szappannal, esetleg körömkefével is!

Csak tiszta és ép edényeket használj!

Alaposan főzd, süsd át az ételeket! Fontos, hogy az étel legbelső pontja is elérje a legalább 75 fokot.

Ne az ujjaddal vagy a főzőkanállal, hanem tiszta kiskanállal kóstolj!

Az elkészült ételt ne tárold szobahőmérsékleten 2-3 óránál tovább!

A hűtőben, mélyhűtőben tárolt élelmiszert elfogyasztás előtt alaposan forrald fel, erre különösen ügyelj mikrohullámú sütő használata esetén!

 

Mire figyelj a mosogatáskor, takarításkor?

 

Nyers hús, baromfi, tojás feldolgozása után az általános tisztító-, zsíroldószerek mellett használj háztartási fertőtlenítőszereket is!

Gondoskodj a takarítóeszközök (például a mosogatószivacs) alapos tisztításáról, rendszeres cseréjéről!

http://www.otvenentul.hu

Címkék: egészségünk érdekében:vigyázz mit eszel!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu