Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel.
A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vajzsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően.
Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk.
A tejet valójában a rennin a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.
Történelemkutatók állítása szerint a sajtot, vagy hozzá hasonlót, már jóval régebben ettek az emberek, mint gondolnánk. Az ősi csemege ma reneszánszát éli. Alig található olyan tészta- vagy húsétel, ami nem bolondítható meg egy kis jóízű sajttal.
A sajt ízesítheti a levest, fűszerezheti a mártást, beboríthatja a pizzát, tölthető süteménybe, zöldségbe, díszíthető vele a hidegtál. A franciák étkezés után vörösborral, gyümölccsel tálalják a vékonyra vágott szeleteket. Kerülhet a szendvics tetejére reggel vagy este, ízletes meleg szendvicsen, rakott ételeken. Reszelve finom a parmezán, az ementáli.
Ömlesztett sajtok valók a meleg szendvicsre, bundázva, forró olajban sütve húspótlóként is finom. A keményre száradt sajtvégeket, maradékokat felhasználhatjuk ledarálva, tejföllel, vajjal kikeverve petrezselyemmel, fokhagymával ízesítve. Kínálhatjuk sültekhez, pirított kenyérhez, zöldségekhez./forrás :Wikipédia/
Jó étvágyat!
Camembert sajtleves
Hozzávalók
- 20 dkg érett camembert,
- 4 dl zöldségleves,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- apróra vágott petrezselyemzöld,
- só, bors,
- 3,5 dl fehérbor,
- pirított zsemlekockák.
Elkészítés
A lisztből, vajból és a szétnyomott fokhagymából készítsünk laza rántást és öntsük fel a zöldséglevessel. Kockázzuk fel az érett camembert sajtot, keverjük bele a levesbe, és addig kevergessük, míg egész sűrű nem lesz. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borssal ízesítsük, majd adjuk hozzá a fehérbort és egy kicsit forraljuk össze. Ha szeretjük, pirított zsemlekockával, vagy olvasztott sajtos kenyérszeletekkel tálalhatjuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!