Erdélyi keresztények: ÉRDEKES....néhány FŰSZERnövény

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

FAHÉJ (Cinnamomum verum vagy C. zeylanicum)

 

 

network.hu

 

 

A fahéj a téli fűszerek klasszikusaihoz tartozik, harmonikus illata nélkül nem is igazi a karácsony. A fűszer a babérfélék családjába tartozó fahéjfa szárított kérge, a 10–15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert. Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív, íze igen jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Rúd formában, vágott darabokban illetve őrölve kapható.

 

Sokoldalú gyógynövény

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt. 

 

 

 

KARDAMON (Elettaria cardamomum)

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 A kardamom a világ egyik legrégibb és legértékesebb fűszere, a sáfrány és a vanília után a legdrágább. Maguk a terméstokok azonban nem ehetők, az ízt a kicsi, sötét színű, gyakran ragadós, friss, citromra emlékeztető aromájú magvak adják. A gyömbérek családjához tartozó fűszert egészben, vagy porrá őrölve forgalmazzák. A friss citromos illatával a gyümölcsös kalácsoknak, mézes süteményeknek karakteres aromát kölcsönöz.

 

Az összes illóolaj tartalmú fűszerhez hasonlóan őrölve csak kis mennyiséget vásároljunk. Őrölt változatával gyümölcssalátákat, süteményt, sőt még kávét is ízesíthetünk.

 

KORIANDER (Coriandrum sativum)

 

 

network.hu

A Földközi-tengeri régióban őshonos koriandert manapság az egész világon termesztik. A petrezselyemre emlékeztető növény érett magvai édes, fűszeres aromájúak, borsszerű, balzsamos jelleggel, ízük enyhe, édes, kissé csípős, a narancshéjra emlékeztet. A növény magjai egészben, durvára törve vagy porrá őrölve kaphatók.

 

 

Kis mennyiségben karácsonyi süteményekhez is használják, többek közt a mézeskalácshoz való fűszerkeverék is tartalmaz koriandert.

 

VANILIA (Vanilla planifolia)

 

 

 

network.hu

A Közép-Amerikából származó, kosborfélék családjába tartozó növénynek kis magvakat tartalmazó, hosszú keskeny toktermései azok, amit mi fűszerként használunk. Az értékes fűszer egészben és aromájával ízesített cukorként kapható. A vanília illatos aromájú, édeskés, zamatos ízű, és elsősorban tejsodók, pudingok, sütemények, kompótok, fagylaltok, csokoládék, de még a forralt bor ízesítésére is használjuk. A vaníliarúd kikapart belsejével ízesített, úgynevezett „Bourbon” vaníliás cukor finomabb, mint a szintetikus aromával ízesített vaníliás cukor. Érdemes inkább egész terméseket (vaníliarudakat) vásárolni, ugyanis többször is felhasználhatók. A vaníliarudat egészben főzzük az ételbe, és csak tálalás előtt vegyük ki.

 

 

Tipp: Vaníliás cukrot magunk is készíthetünk. Tegyünk porcukrot egy jól záródó edénybe, és tegyünk bele egy rúd vaníliát. Gondosan zárjuk le az edényt, és naponta rázzuk össze. A cukor hamarosan átveszi a vanília ízét és illatát. Ajándéknak is kiváló.

 

 

SZEGFŰSZEG (Syzygium aromaticum)

 

 

network.hu

A szegfűszeg egy kis, a Maluku-szigeteken őshonos, örökzöld fa virágának szárított bimbója. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A növénynek jellegzetes, gazdag aromája van, de magában fogyasztva csípős, kesernyés ízt ad. A szegfűszeg szárított virágrügyei egészben vagy őrölve kaphatók. Az egész, szárított virágbimbó kompótok, őrölt változata elsősorban mézeskalács és más karácsonyi sütemények tipikus hozzávalója. Az egész rügyeket helyesen tárolva (jól zárható edényben) évekig eltarthatjuk.

 

 

GYÖMBÉR (Zingiber officinale)

 

 

network.hu

A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyike, melyet a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt termesztették. A növény gyökértözse szolgáltatja a fűszer sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízét. A növény gyökere egészben, cukrozva vagy porrá őrölve kapható a kereskedelemben. A friss gyömbér íze rendkívül intenzív, ezért süteményekhez inkább a porított formát ajánljuk. A kandírozott (cukrozott) gyömbért elsősorban aprósütemények, pralinék díszítéséhez alkalmazzák. Nagyon intenzív, csaknem csípős aromája miatt csak keveset tegyünk a süteménybe. Az őrölt gyökeret mézeskalácsba, kekszekbe, süteményekbe teszik elsősorban. Forralt borba is kiváló fűszer.

 

 

SZERECSENDIÓ (Myristica fragrans)

 

 

network.hu

A trópusi szerecsendió egyedülálló a fűszernövények között, mert kétféle fűszert produkál: a szerecsendiót és a szerecsendió – virágot. A termésből magát a héjat ne használjuk, csak a narancssárga-kárminpiros, vékony, hálószerű magköpenyt, melyet szerecsendió-virágként ismerünk, és a magokat, a tulajdonképpeni szerecsendiót. Frissen reszelve nagyon intenzív és fűszeres ízű, így erős aromája miatt takarékosan bánjunk vele.

 

 

Süteményekhez inkább a reszelt szerecsendió-virágot ajánljuk finomabb aromája miatt, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt. Ez utóbbi készre reszelve kapható az üzletekben. Az egész szerecsendiókat szárazon tárolva akár évekig eltarthatjuk, és mindig frissen reszehetjük.

 

CSILLAGÁNIZS (Illicium verum)

 

 

network.hu

A szép megjelenésű fűszer dél-Kínában és Vietnamban őshonos. Az érett csillagánizs alakja olyan, mint egy szabálytalan, nyolcágú csillag, kínai neve is innen ered: nyolc ág. Bár nincs rokonságban az ánizzsal vagy az édesköménnyel, hasonló illata, az édesgyökérre emlékeztető, de csípősebb, édeskés íze van. Keserédes aromájú magját őrölve használják a sütésnél.

 

 

Extra tipp: Fahéjas-vaníliás kávé

 

 

Hozzávalók:

•1 rúd fahéj

•1 rúd vanília

•1-1 narancs és citrom reszelt héja

•20 cl konyak

•6 teáskanál cukor

•6 csésze erős kávé

 

A fahéjat és a vaníliát tegyük egy lábosba, majd keverjük bele a vékonyka darabokra vágott citrom- és narancshéjat. Adjuk hozzá a cukrot, majd az egészet öntsük nyakon konyakkal. Ezután az egészet forraljuk fel kis lángon, végül flambírozzuk (gyújtsuk meg, majd a tűzről levéve hagyjuk elaludni a lángot). Óvatosan öntsük fel a forró kávéval, és hagyjuk hűlni pár percig, majd szűrjük le. Végezetül töltsük hőálló poharakba.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu