Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Konyhakerti növények 2.
Avagy fűszerek a konyha ablakában.
Előzménye: Konyhakerti növények 1.
A lakótelepen élő vagy kert nélküli lakással rendelkező emberek
általában minden módszert megragadnak arra, hogy zöld felületet
teremtsenek maguk mellé. Ennek a vágynak a beteljesítéséhez jól fog
jönni némi segítség az ablakban tartható fűszernövények témakörében
ismertetett fajokkal. Most szintén olyan cserépben könnyen nevelhető
növényeket fogok felsorolni, amik a konyha alap fűszereihez tartoznak.
Zsálya
Salvia officinalis - már a középkorban is ismert fűszer- és gyógynövény, melynek friss vagy szárított leveleit egyaránt használhatjuk. Főtt tészták, zsíros húsok és májpástétomok kitűnő ízesítője.
Erősen aromás, ezért ajánlatos óvatosan vagy más fűszerrel, pl. rozmaringgal, izsóppal,babérlevéllel, szerecsendióval együtt alkalmazni. Népi hiedelmek szerint egyes változatainak természetfölötti hatást tulajdonítottak az érzékcsalódást okozó hatása miatt. A gyógyászat a főzetét gyulladáscsökkentésre ajánlja.
Bazsalikom
Ocimum basilicum - ehhez a balzsamos illatú növényhez is sok hiedelem és szokás fűződik,pl. ezeréves egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorút. Fűszerként a virágzás előtti hajtásait vagy annak szárított formáját használjuk.
Paradicsomos ételek, babfőzelék, vadpástétomok, hurka és kolbász ízesítésénél különleges hatást érünk el vele. Van sok változata, melyek közül a lila levelű a legelterjedtebb, zöld salátához keverve és frissen a kész ételre szórva nemcsak finom aromát ad de a látványa is gyönyörű.
Kakukkfű
Thymus vulgaris - a francia konyha nélkülözhetetlen tagja,de nálunk is egyre népszerűbb ez a régi magyar fűszer. Törpecserje,ezért inkább csak nyáron tartsuk benn,a telet jól bírja akár erkélyen vagy szabadföldben is nevelhetjük. Kámforos illata miatt pikáns ételekből, húsos töltelékekből, párolt, boros húsokról ne felejtsük ki.
Nehezen emészthető levesekbe, főzelékekbe, túrók sajtok ízesítésére szintén kiváló. Diétás ételekbe nyugodtan tehetjük ezt az ártalmatlan fűszert, erős aromája miatt viszont óvatosan bánjunk vele. Gyógyhatását a szájfertőtlenítő készítményekben alkalmazzák.
Borsikafű vagy csombor
Satureja hortensis - illata, íze a borsra emlékeztet,de virágos hajtását diétás ételekbe borspótlóként használhatjuk. Melegkedvelő egyéves növény, könnyen nevelhető cserépben és mindig frissen szedhető.
Húsételek, káposzta, ecetes uborka ízesítésére nagyon jó fűszerféle, de bánjunk vele óvatosan,mert túladagolva keserű.
Metélőzeller
Apium graveolens - vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Őrölt termése fontos alapanyaga a paradicsomlé és ketchup ízesítőinek, de frissen aprított levelét a kész ételek tetejére szórhatjuk. Levesek, mártások, tojásételek, saláták ízesítő és díszítő fűszere.
Folytatása: Konyhakerti növények 3.
Szerző: Bényei Zoltánné
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!