Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Miclausné Király Erzsébet | 1 hozzászólás
Lehet, hogy a következő alapanyagok a hiányukkal tüntetnek a konyhádban. Érdemes beszerezni és beilleszteni őket az étrendedbe.
Gyermekkorunk óta halljuk, hogy együnk főzeléket, fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget. Azt azonban még a legképzettebb szülők is csak ritkán magyarázzák meg, mitől is egészségesek az egészséges ételek. A táplálkozástudománnyal való ismerkedést az idősebbek is elkezdhetik, nem is beszélve az örökifjakról.
Köles
A kölest rendkívül könnyű megemészteni – ezért is ajánlják annyit a kisgyerekek étrendjébe. Ám bármilyen életkorban képes kifejteni számos kedvező hatását, így például különösen nagy szilíciumtartalma segít fiatalon tartani a bőrt.
Ugyancsak szilícumtartalmánál fogva a köles a kollagénképződés egyik serkentője.
A kollagén a „test ragasztója”, amelyre a haj, a bőr, a fogak, a szem, a köröm, az inak és a csontok egészsége miatt van szükség. A szilícium megelőzi még a szív- és érrendszeri betegségeket is, és fontos szerepet játszik a jó memória megőrzésében.
Amellett, hogy könnyű megemészteni, ez az egyetlen lúgosító gabona, így segít szembeszállni a gyomor és az ízületek túlsavasodásával. Fehérjében is gazdag, mind a nyolc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyek segítik a felépülést a betegségek után.
Fokhagyma
Szóba hozni is kínos, olyannyira közismert a fokhagyma áldásos hatása. Nincs olyan szakorvos, aki ne tudna beszámolni néhány jótékony biológiai folyamatról, amelyet a fokhagymafogyasztás kezdeményez. Ismerjük emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, vérnyomáscsökkentő, epe- és májműködést serkentő hatását.
Azt azonban talán kevesen tudják, hogy tartalmaz egy allicin nevű kéntartalmú összetevőt is, amely akkor szabadul fel, amikor összezúzzuk a fokhagymát.
Az allicin elősegíti a koleszterin kiürítését a szervezetből, és csökkenti a trigliceridszintet.
Kéntartalma elősegíti az új sejtek kialakulását, így fiatalító hatása kézzelfogható: a hajon, a bőrön és a körmökön egyaránt. Állítólag a narancsbőrt is hatékonyan kezeli, bár ilyen irányú kutatásról nem tudunk.
A fokhagyma tartalmaz egy olyan összetevőt, az S-allil-ciszteint, amely valószínűleg segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását.
A fokhagyma emellett hatékonyan erősíti az immunrendszert. Mindezek mellett (vagy inkább előtt) muszáj megemlíteni B6- és C-vitamin-, illetve kalciumtartalmát.
A fokhagyma alkalmazásának talán egyetlen ellenérve az átható szájszag, amit okoz. Bűzlő összetevője ugyanis kénvegyületekből, pontosabban allil-metil-szulfidokból áll, amelyek egyébként részben a jótékony hatását is okozzák. Ezek az illatanyagok légzés vagy izzadás útján hagyják el a szervezetet. Bár tökéletes megoldás nem létezik, a kellemetlen lehelet enyhítésére alkalmas lehet egy – még étkezés közben elfogyasztott – pohár tej.
Petrezselyem
Ez a közönséges zöldség tele van fiatalságot megőrző tápanyagokkal, és természetes gyógyító hatása is van. Nem mellékes, hogy a petrezselyem a kálium leggazdagabb növényi forrása, így csökkenti a magas vérnyomást, amely a szívroham első számú kiváltó oka.
A kálium serkenti a veseműködést, így gyorsabban üríti a salakanyagokat a szervezetből. Ugyanakkor jó tudni, hogy a kálium főzés közben kioldódik, ezért a petrezselyem zöldjét érdemes nyersen fogyasztani.
A petrezselyem gyulladásgátló tulajdonságaival az ízületi gyulladással szemben is véd. Kiváló A-vitamin-forrás a szemnek, magnézium- és kalciumforrás a csontoknak és az idegrendszernek.
Gazdag még mangánban, amely növeli az emlékezőtehetséget, vasban, amely megelőzi a kimerültséget, C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert. És ha már szóba került a fokhagyma is: a petrezselyem a szájszag ellen is jó szolgálatot tehet, csak el kell rágcsálni egy keveset.
Fiatalító petrezselyemmaszk
A petrezselyem egy rendhagyó felhasználási módja a bőr táplálására és tonizálására is szolgál. A maszk elkészítéséhez nem kell mást tenned, mint összekeverni egy evőkanál felvágott petrezselyemzöldet, egy evőkanál mézet és egy evőkanál friss tejet. Az így kapott híg pasztát kend az arcodra, és hagyd rajta 20 percig. Majd meleg vízzel öblítsd le, és nyomkodd a bőrt szárazra.
Gyermekláncfű
Valószínűleg nem tartasz a konyhádban pitypangot, és talán nem is szeretnéd, ha rendszeresen helyet kapna az étrendedben. Ennek ellenére jó, ha tudod, mennyi egészséges összetevő található meg benne. A-, B-, C-, D-vitaminban, kalciumban, rézben, vasban és káliumban is gazdag, elősegíti a méregtelenítést, így megszabadítja a szervezetet az öregedést gyorsító mérgektől.
A gyermekláncfű méregtelenítő hatása által kezeli a vizelet-visszatartást, elősegíti a fogyást, növeli az energiaszintet. Remek béta-karotin- és luteinforrás, amelyeknek rákmegelőző hatása is ismert. Hogy miképpen használhatod ki egészségvédő hatását? A levelét és virágát is beillesztheted egyes receptekbe.
Gyermekláncfű- és mandarinsaláta
Hozzávalók:
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 teáskanál almaecet vagy citromlé
140 g gyermekláncfűlevél
150 g felszeletelt tavaszi hagyma
6 keményre főtt tojás
200 g mandaringerezd
Elkészítés: Az olajat és az ecetet keverd össze, ez lesz az öntet. Egy salátástálban keverd el a gyermekláncfűlevelet és a hagymát, add hozzá az öntetet, és alaposan forgasd bele. Rendezd el 4 tányéron, a tetejére helyezd a tojásokat és a mandaringerezdeket.
http://www.otvenentul.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan