Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Létfontosságú vagy ártalmas? Körüljárjuk a sófogyasztás kérdését, több szempontból is.
Szerző :Galgóczi Dóra
Sok információ kering a só hasznos vagy káros hatásairól. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a sófogyasztás nélkülözhetetlen-e, vagy kifejezetten káros az egészségedre. A válasz függ a só fajtájától, a használatának mértékétől, és főként szervezeted állapotától. Ha jobban megismered a só alkotóelemeinek az emberi testre gyakorolt hatásait, könnyebb lesz döntened a kérdésben.
A sófogyasztás múltja
Időszámításunk előtt 2700-ban Kínában az orvosságok közé sorolták a sót – természetesen ezen csak az egész kevés só fogyasztását értettek. Később ez a fűszer világszerte elterjedt, és az ételek tartósítására is egyre gyakrabban felhasználták. Felismerték, hogy némi sózás változatosabbá teheti az étrendet, kiemeli egyes ételek ízét. Az ókori Egyiptomban és Rómában fontos cserekereskedelmi eszköz lett. Ezzel együtt a só rendszeres használata csak jóval később terjedt el világszerte, amikor előállítása általánossá és kevésbé költségessé vált.
Közös ős: a tenger
A közhiedelemmel ellentétben nem csak a tengeri só származik a tengerből. Eredetileg a bányászott só is tengeri só volt, csak az idők során kiszáradt tengerek üledékében halmozódott fel, és hegyek kövezetébe-tömörült. Ebből nyerik ki a kősó vagy asztali só néven ismert ásványt.
A tengeri sóként árult terméket közvetlenül a tengervízből, lepárlással nyerik.
A finomítás során a só elveszíti eredeti szürkés színét és durva, szemcsés állagát. Ez nem javít a beltartalmán, sőt kedvezőtlen is lehet, csupán esztétikailag találhatjuk vonzóbbnak.
Értékesebb sófajták
Az egyszerű asztali só csak nátrium-kloridból áll, esetleg jóddal dúsítva, és kevés tapadásgátló anyaggal kiegészítve. Ha ezt fogyasztod, szervezeted kevés értékes ásványi anyaghoz jut. Olyan sófajtákat érdemes vásárolnod, amelyek a természetben előforduló ásványi anyagok, nyomelemek széles skáláját tartalmazzák.
A Himalája kristálysó könnyen felszívódó formában kínálja ezeket az elemeket. Rózsaszín vagy szürkésfehér színű, apróbb és nagyobb szemű változatban is kapható. Hasonlóan jó választás a Parajdi-só, amely Erdélyből származik, a Pannon-tenger kiszáradása után keletkezett, és 84-féle ásványi anyag lelhető fel benne.
Az ionok egyensúlya
Szervezeted egésze akkor működik szabályosan, ha a kálium és a nátrium aránya megfelelő. Ekkor optimális a sav-bázis egyensúly, az idegek és izmok számára is kedvezők a feltételek. Túlzott sófogyasztás mellett nátriumtöbblet keletkezik, a nátrium folyadékot vonz magához, így megnő a keringési nyomás, érrendszeri panaszok, ödémák alakulnak ki. Megfigyelheted, hogy már néhány napos sócsökkentés hatására akár két-három kilót is veszíthetsz testsúlyodból, a szövetek között feleslegesen felhalmozódott többletfolyadék távozása miatt. Az ionok arányának egyensúlyáért fogyassz kevesebb sót, valamint elegendő, káliumban gazdag élelmiszert, mint a banán, a burgonya, a leveles zöldségek, a köles.
Létezik-e sóhiány?
Rendkívül ritkán fordul elő, hogy a szervezet a só fő alkotóeleméből, a nátriumból hiányt szenvedne. Sokan abba a hibába esnek, hogy a nyáron vagy a megerőltető fizikai munka során izzadással veszített ásványi anyagokat konyhasóval próbálják pótolni, holott ilyenkor elsősorban káliumra és egyéb ásványi anyagokra van szükséged. Legjobb, ha gyümölcsökből, zöldségekből préselt lével pótolod a hiányt. Ezekből a növényekből szerves kötésben, könnyen felszívódó formában jutsz hozzá az izzadással távozó elemekhez. Próbáld ki a kellemesen sós ízű szárzellert, a nyers spenótot, mángoldot is!
Mennyi az elég, mennyi a sok?
Az egészséges vese naponta 3-4 mg sót képes kiválasztani. A legtöbben ennek sokszorosát, akár 15-20 grammot is elfogyasztanak, anélkül hogy tudnák. A túlzott sóbevitelért gyakran nem a főzéskor hozzáadott só okolható: a készen vásárolt termékekben is jelentős a rejtett sótartalom. Ez részben a tartósítás, részben az ízfokozás érdekében történik. A teljes értékű, egészséges élelmiszerek azonban nem szorulnak rá arra, hogy mértéktelen sómennyiséggel fedjék el élvezeti értéküket. Figyeld a csomagoláson a nátriumtartalmat, és lehetőleg magad készítsd ételeidet, természetes alapanyagokból.
Óvatos sózás a gyógyulásért
Egyes betegségek esetén különösen fontos figyelned a sófogyasztás mértékére. A magas vérnyomásban már egy hónap sószegény diéta látványos javulást eredményez. Megfigyelték, hogy azoknál a népcsoportoknál, ahol a sóbevitel csak szerves formából, ásványi anyagokban gazdag növényekből történik, a hipertónia teljesen ismeretlen.
A vesebetegségek gyógyulásához is hozzájárul a sócsökkentés. Így tehermentesíted a veséd szűrőrendszerét, és hatékonyabb lesz a kiválasztás. Az ödémákra való hajlam szintén mérséklődik. Nem kell lemondanod a só ízéről: a szezámsó, zellersó, a zöldfűszerek kiváló ízt biztosítanak ételeidnek, az egészségkárosodás kockázata nélkül.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan