Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Tudtad, hogy a répából vagy nádból előállított cukor káros hatással van a létfontosságú szerveinkre, így az agyat is pusztítja? Bármelyik más természetes édesítőszer egészségesebb a kristálycukornál. Ezekről olvashatsz az alábbiakban.
Kristálycukor (szacharóz)
Szacharóznak is hívják, a barna cukor, a porcukor, a nádcukor és a kandiscukor is az. Magyarországon cukorrépából, a trópusi országokban cukornádból állítják elő.
Rendkívül ártalmas az egészségre. Mérgező jellege miatt tönkreteszi a legfontosabb szerveket.
Szőlőcukor (glükóz, dextróz)
Gyümölcsből, mézből, burgonyából és kukoricából vonják ki. Szervezetünk legfontosabb energiaforrása, és maga is képes az előállítására. Az agy és a vörösvértestek a szőlőcukorból nyerik a működésükhöz az energiát.
Cukorbetegeknek szokták ajánlani olyan esetekre, amikor rosszul vannak, mert gyorsan felszívódik, és rövid idő alatt megnöveli a vércukorszintet. Mindenkinek ajánlott, aki sokat mozog, főleg sportolóknak és gyerekeknek érdemes fogyasztani.
Gyümölcscukor (fruktóz)
Lebontásához nincs szükség inzulintermelésre, ezért cukorbetegeknek ajánlják, ha a lelkük édességet kíván. Diabetikus termékek készítéséhez használják.
Nem növeli meg jelentősen a vércukorszintet, mégsem egészséges igazán, mert nincs tápanyag-tartalma, a kalóriaértéke viszont magas.
Méz
Szacharóz van a mézben is, mint a cukorban, és energiatartalma is majdnem ugyanakkora. A fogakat is károsítja, viszont a cukorral ellentétben nagyon egészséges, mert tele van ásványokkal és vitaminokkal, valamint semlegesíti a kórokozókat, ezért alkalmas a helyettesítésére. Ha sütéshez használjuk, alacsony hőfokra állítsuk a sütőt. Forró teába ne tegyük, mert a benne lévő értékes anyagok lebomlanak.
Kiváló cukorhelyettesítő, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos antioxidánsokat tartalmaz, és fertőtlenítő hatása is van. Kutatások igazolják, hogy akik naponta legalább 10 teáskanál mézet elfogyasztanak, azok esetében 3,3 százalékkal csökken a koleszterinszint.
Ha süteményt készítünk, 200 gramm cukor helyett háromnegyed üveg mézet használjunk, és alacsonyabb hőfokon süssünk.Kiváló cukorhelyettesítő, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos antioxidánsokat tartalmaz, és fertőtlenítő hatása is van.
Kutatások igazolják, hogy akik naponta legalább 10 teáskanál mézet elfogyasztanak, azok esetében 3,3 százalékkal csökken a koleszterinszint. Ha süteményt készítünk, 200 gramm cukor helyett háromnegyed üveg mézet használjunk, és alacsonyabb hőfokon süssünk.
Nyírfacukor (xilit)
Kevésbé rongálja a fogakat, mint a szacharóz, mert a szájban nem bomlik le olyan könnyen, ezért nem tud kapcsolatba lépni az ott előforduló baktériumokkal.
Emiatt kevesebb fogkő képződik, így a fogszuvasodást okozó baktériumok nem tapadnak a foghoz, és nem károsítják azokat. A szájban levő legveszélyesebb baktériumot, a steptococcust is képes semlegesíteni.
Juharszirup
A cukorjuhar és a vörösjuhar fák nedvéből készítik. A kinyerhető szirup mennyisége függ az évszaktól és a fa vastagságától. A juharszirupnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, és gazdag ásványi anyagokban.
Vásárláskor érdemes a drágábbat választani, mert az olcsó változatok sok aromát, cukrot és egyéb mesterséges édesítőket tartalmaznak, és csak a 3 százalékuk eredeti juharszirup. Főleg öntetként szokás használni.
Agave nektár
Az agave növény szárából nyerik ezt a nedvet. Minél idősebb a növény, annál több nedvet ad. A fruktózon és a glükózon kívül vasat is tartalmaz. 50 százalékkal több kalória van benne, mint a cukorban, nagyon erős édesítőszer.
Viszont arányosan kevesebb kell belőle. Túlzott mennyiségben cukorbetegséget okozhat. Sütni, főzni lehet vele, mindarra alkalmas, amire a cukor.
Sztívia (édeslevél, mézlevél, jázminpakóca)
Egy édes levelű növényből származik, a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják ételeik és italaik édesítésére. 200-300-szor édesebb a cukornál, mégsem növeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegséget sem okoz.
100 százalékban természetes. Az adagolásánál vigyázni kell, porból késhegynyi mennyiség is elég olyankor, amikor a cukrot evőkanállal adagolnánk. Nagy mennyiségben inkább kesernyés, mint édes ízű.
Malátacukor (maltóz)
Gabonafélék (pl. árpa, búza) csíráztatásával készül, a csírázáskor keletkezik. Legfontosabb alapanyaga a sörnek és a gabonából erjesztett szeszes italoknak (vodka, whisky). Íze a karamelléhoz hasonló, és kevésbé édes, mint a kristálycukor.
Malátacukorral édesítik a péktermékeket és a gyerekélelmiszereket. A szervezet lassan bontja le, így fogyasztása után sokáig szolgáltatja az energiát, és hátráltatja az éhségérzet kialakulását.
Melasz
A cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Az egyik legegészségesebb természetes édesítőszer.
Nagyon magas a vastartalma, de tartalmaz még B6-vitamint, magnéziumot és kalciumot is.
Tejcukor (laktóz)
Természetes édesítőszer a laktóz is, habár a kávéba, teába, süteménybe közvetlenül nem teszünk belőle. Tejben, tejtermékekben fordul elő. Az élelmiszeripar tejsavót használ az előállításához.
Az emberek tized része érzékeny rá, emésztésekor haspuffadást tapasztalnak, és hosszú távon káros lehet, ha még a kellemetlen tünetek ellenére is fogyasztják. A tejen kívül egyes húsáruk, szószok, pizzák, instant levesek, gyermekételek és diétás élelmiszerek is tartalmaznak laktózt az aromák hordozóanyagaként.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan