Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A KÁPOSZTA JÓTÉKONY HATÁSAI

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Nem csak olcsó és egész évben elérhető, de változatos ételeket készíthetünk belőle, egészséges és rendkívül gazdag tápanyagokban: ez a növény nem más, mint a káposzta!

 

 

Igen sokféle változatban fogyaszthatjuk, számos kedvenc étel készül belőle, például a töltött káposzta.

 

Azon felül, hogy finom, nagyon egészséges is! Értékes vitaminokhoz juthatunk hozzá általa: A-, C- és E-vitamin, K- és B1 vitamin van benne. Rostokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, kálium és a vastartalma, valamint jelentős Omega-3 zsírsav forrás is.

 

A káposztában csípős ízű mustárolajat találunk, mely lényegében természetes antibiotikum: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő.

 

A közkedvelt zöldség zöld levelei sok béta-karotint tartalmaznak, amely antioxidáns, segíti a látást, valamint véd a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben.

 

A káposzta serkenti és erősíti az immunrendszert. A benne levő tiocianát miatt a leve gyomorfekély ellen vethető be, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, de hatékony ezen felül a tüdő-, a mell- és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében.

 

Egyes vélemények szerint, még a már kialakult rákos megbetegedést is gyógyítja, bizonyos esetekben.

 

Külsőleg szintén hasznos a káposzta: a népi gyógyászat évezredeken át reumára és borogatásként is alkalmazta a leveleit, miután megtörték őket egy kicsit. Bőrbetegségeken is segít.

 

Felszedett feleslegre

 

Mivel igen kevés kalóriát tartalmaz, a fogyókúrázóknak kifejezetten előnyös és méregtelenítésre is kiváló! Nem csak főzelékként finom, számos változatos köret készül belőle.

Párolva hússal kombinálható egytálételnek, de süteménybe, tésztába is rakható.Közkedvelt savanyúságként, friss saláta készíthető belőle.

 

A savanyú káposztát megéri fogyasztani, hiszen az erjedése során savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek a bélflórára kedvező hatással vannak.Más, káros mikrobák megtelepedését is megakadályozzák.

 

A savanyítás során a káposzta C-vitamin tartalma is megmarad, az ízesítéséhez ráadásul több olyan fűszert használunk fel, mely önmagában is jó hatással van egészségünkre.

 

Nem véletlen egyébként, hogy a legegyszerűbb káposztával készült étel - akár a saláta is - rendkívül hasznos az egészségünk védelmében, hiszen fogyasztása során glukózinolát szabadul fel, amely képes a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket semlegesíteni. Préselt változatát adhatjuk méregtelenítő italokhoz.

 

Fontos tudni, hogy sosem ajánlatos túlfőzni a káposztát, mert elveszíti a vitamintartalmát!

 

 

Egyre megy, mert egybemegy!

 

A fejeskáposzta világoszöld levelei szoros gömbformát alkotnak. Nyersen salátákba reszelve fogyaszthatjuk, párolva szárnyashúsok mellé.

 

Leveleibe töltelékeket csomagolhatunk.

A kelkáposzta a vadkáposzta termesztett változata, fodros, durva levelei vannak.

 

Pakolásként a herpeszt, a pattantást, a sebeket, övsömört és a csípéseket is gyógyítja.

Leginkább sötétzöld leveleiben találhatók a vitaminok.

 

Főzelékeket készíthetünk belőle, levesekbe vagy rakott egytálételekbe ideális.

 

Szintén salátákba reszelve finom, párolva vadak és vörös húsú szárnyasok mellé ajánlott a lila káposzta: ennek a fajtának különösen magas a B- és C-vitamin tartalma, antioxidáns, valamint jelentősen hozzájárulhat a mellrák kialakulásának megelőzéséhez.

 

Az immunrendszert erősítésében jár élen a kelbimbó, amely kis gömb alakú. Önálló köretként is remek, de levesekhez és főzelékekhez is kiváló.

 

Magas C- és aminosav tartalommal bír a kínai kel, mely főként Kelet-Ázsiában közkedvelt.Hosszúkásak és fodrosak a levelei, elsősorban nyersen fogyasztják.

 

Sötétzöld, fodros levelekkel rendelkezik a fodros kel.

A K-, C-vitamin, béta-karotin és kalcium tartalma jelentős, fontos a rák megelőzésében, és a tejmentes diéta fontos alapanyaga.

Leveleit párolva, köretként fogyasszuk, de levesekhez, főzelékhez és curry-hez is ízletes! 

 

 

http://napidoktor.hu/

Címkék: egészségünk érdekében...

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu