Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Nem csak olcsó és egész évben elérhető, de változatos ételeket készíthetünk belőle, egészséges és rendkívül gazdag tápanyagokban: ez a növény nem más, mint a káposzta!
Igen sokféle változatban fogyaszthatjuk, számos kedvenc étel készül belőle, például a töltött káposzta.
Azon felül, hogy finom, nagyon egészséges is! Értékes vitaminokhoz juthatunk hozzá általa: A-, C- és E-vitamin, K- és B1 vitamin van benne. Rostokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, kálium és a vastartalma, valamint jelentős Omega-3 zsírsav forrás is.
A káposztában csípős ízű mustárolajat találunk, mely lényegében természetes antibiotikum: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő.
A közkedvelt zöldség zöld levelei sok béta-karotint tartalmaznak, amely antioxidáns, segíti a látást, valamint véd a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben.
A káposzta serkenti és erősíti az immunrendszert. A benne levő tiocianát miatt a leve gyomorfekély ellen vethető be, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, de hatékony ezen felül a tüdő-, a mell- és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében.
Egyes vélemények szerint, még a már kialakult rákos megbetegedést is gyógyítja, bizonyos esetekben.
Külsőleg szintén hasznos a káposzta: a népi gyógyászat évezredeken át reumára és borogatásként is alkalmazta a leveleit, miután megtörték őket egy kicsit. Bőrbetegségeken is segít.
Felszedett feleslegre
Mivel igen kevés kalóriát tartalmaz, a fogyókúrázóknak kifejezetten előnyös és méregtelenítésre is kiváló! Nem csak főzelékként finom, számos változatos köret készül belőle.
Párolva hússal kombinálható egytálételnek, de süteménybe, tésztába is rakható.Közkedvelt savanyúságként, friss saláta készíthető belőle.
A savanyú káposztát megéri fogyasztani, hiszen az erjedése során savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, melyek a bélflórára kedvező hatással vannak.Más, káros mikrobák megtelepedését is megakadályozzák.
A savanyítás során a káposzta C-vitamin tartalma is megmarad, az ízesítéséhez ráadásul több olyan fűszert használunk fel, mely önmagában is jó hatással van egészségünkre.
Nem véletlen egyébként, hogy a legegyszerűbb káposztával készült étel - akár a saláta is - rendkívül hasznos az egészségünk védelmében, hiszen fogyasztása során glukózinolát szabadul fel, amely képes a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket semlegesíteni. Préselt változatát adhatjuk méregtelenítő italokhoz.
Fontos tudni, hogy sosem ajánlatos túlfőzni a káposztát, mert elveszíti a vitamintartalmát!
Egyre megy, mert egybemegy!
A fejeskáposzta világoszöld levelei szoros gömbformát alkotnak. Nyersen salátákba reszelve fogyaszthatjuk, párolva szárnyashúsok mellé.
Leveleibe töltelékeket csomagolhatunk.
A kelkáposzta a vadkáposzta termesztett változata, fodros, durva levelei vannak.
Pakolásként a herpeszt, a pattantást, a sebeket, övsömört és a csípéseket is gyógyítja.
Leginkább sötétzöld leveleiben találhatók a vitaminok.
Főzelékeket készíthetünk belőle, levesekbe vagy rakott egytálételekbe ideális.
Szintén salátákba reszelve finom, párolva vadak és vörös húsú szárnyasok mellé ajánlott a lila káposzta: ennek a fajtának különösen magas a B- és C-vitamin tartalma, antioxidáns, valamint jelentősen hozzájárulhat a mellrák kialakulásának megelőzéséhez.
Az immunrendszert erősítésében jár élen a kelbimbó, amely kis gömb alakú. Önálló köretként is remek, de levesekhez és főzelékekhez is kiváló.
Magas C- és aminosav tartalommal bír a kínai kel, mely főként Kelet-Ázsiában közkedvelt.Hosszúkásak és fodrosak a levelei, elsősorban nyersen fogyasztják.
Sötétzöld, fodros levelekkel rendelkezik a fodros kel.
A K-, C-vitamin, béta-karotin és kalcium tartalma jelentős, fontos a rák megelőzésében, és a tejmentes diéta fontos alapanyaga.
Leveleit párolva, köretként fogyasszuk, de levesekhez, főzelékhez és curry-hez is ízletes!
http://napidoktor.hu/
|
|
Németh Bence írta 4 napja itt:
Kérem szépen tudnának imádkozni velem mindenki üdvösségéért? Hálás köszönettel:Bence
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan