Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A guargumi az egyik legrettegettebb adalékanyag, melyet – ha csak lehet – próbálunk kikerülni. Pedig erre esélyünk sincs.
Csakhogy tudjuk, hogy miről is beszélünk: a pillangósvirágúak családjába tartozó ősi indiai kultúrnövény adja a guargumi, más néven guarenyv, guargyanta vagy guarmézga nyersanyagát.
A rózsaszínű virágokból 5-10 cm-es, borsó nagyságú, magokkal teli hüvelyek fejlődnek ki.
A mérgező kísérőanyagokat mindenekelőtt a magvak héja tartalmazza – például tripszinin-hibiciorákat, toxikus globulinokat, szaponint, hemaglutinokat, cianogéneket, ezért ezeket a csírákkal együtt leválasztják. A maradék őrlésével nyerik a guarenyvet, illetve a mézgát.
A pánik
Talán emlékezhetünk még a 2007-ben kipattant guargumipánikra.
Nos, ezt a hisztériát tulajdonképpen nem maga a guargumi-adalék okozta, hanem egy bizonyos indiai cégtől származó, dioxinnal szennyeződött szállítmány.
Ilyen eset korábban még nem fordult elő, ezért kerültek a guart importáló nemzetközi élelmiszergyártók és a nemzeti élelmiszer-biztonsági felügyeletek – az adalékok minden szabályozásának és a használati előírásoknak ellenére – új kihívással szemben.
Az egyes adalékokra kivetett károsanyag-tartalom felső határa ebben az összefüggésben mit sem ér, hiszen ez esetben nem a guargumi volt a ludas, hanem a dioxinnal való szennyeződése.
A globalizált élelmiszeripar öröme (már akinek) magában hordja annak ürömét is: fel kellett deríteni, hogy a szennyezett guart melyik ország melyik élelmiszerében használta fel közvetlenül vagy közvetetten. Ha ugyanis egy adalék bejut az Európai Unió egyik országába, onnan már szabad az útja a többi uniós országba. És a 2007-es eset bármikor újra előfordulhat – gondolhatjuk.
A félelmetes E
Ráncoljuk a homlokunkat, csóváljuk a fejünket, félelmünkben akár kezünket is tördelhetjük: te, jó isten, mit lehet manapság még guargumi-mentesen enni? Mert hogy kiderült, szinte semmit.
Ugyanis a guargumi E 412-es számú adalék igazi fenegyerek: sűrítő anyag, stabilizátor, emulgeáló és tömegnövelő szer, hordozó, ízszabályozó.
Mi több, igazi nemzetközi világjáró is, nincs olyan kontinens, olyan ország, ahol ne használnák. Az élelmiszergyártás és élelmiszer-kereskedelem valódi Jolly Jokere.
A következő ételfélékhez keverik adaléknak:
öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását;
tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt;
üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást;
húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag;
gyümölcsgélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitásnövelő, bevonatképző, fényesítő és vízmegtartó;
sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését;
mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristály képződését, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, meghosszabbítja az eltarthatósági időt;
állateledelek (konzervek): gélképző, szuszpenziók stabilitását növeli, nedvességmegtartó;
zacskós levesek: meggátolja a hús- és zöldségdarabok gyors lesüllyedését.
Minden szinten, szinte mindenben
Ezenkívül még – többek között – robbanóanyagokban, szépségápolókban és textilárukban is megtalálhatók, de a papírgyártásban és az érc- és földolajbányászatban is használják.
A gyógyszeriparban a tabletták szétesésének elősegítése és a kontrollált hatóanyag-leadás biztosításának érdekében vetik be, de például hashajtók és étvágycsökkentő szerek készítésében is alkalmazzák, mivel hatásai hasonlók a többi emészthetetlen poliszacharidéhoz.
Az aszkorbinsav (E 300) mellett talán a guargumi (E 412) futotta be a legjelentősebb karriert, pedig létezéséről és főleg szerepéről korábban szinte senki sem tudott semmit. Mint ahogy a kergemarhakór-botrány nem irtotta ki magát a marhahúsfogyasztást, a guargumi dioxin-szennyeződése sem lett jelentős hatással a guaradalék használatára.
Mi, fogyasztók csak annyit tehetünk, hogy értesülünk, felvilágosítjuk magunkat, odafigyelünk. És, amit csak lehet, saját kézzel készítünk el. Mindennapi táplálkozásunkért elsősorban mi magunk vagyunk felelősek.
Csak utána követelhetünk a gazdáktól, a kereskedőktől, a felügyeletektől és az államtól – de akkor tudatosan, felvilágosultan, és ha kell, hangosan.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan