Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az oregánó legtöbbünknek, ha máshonnan nem is, de a mostanában igencsak népszerű pizzériák étlapjáról biztosan ismerős. Nem véletlenül, hiszen az olasz tészták és pizzák klasszikus fűszere, de különféle zöldségekhez is előszeretettel használják.
Azt viszont már biztos kevesen tudják, hogy itthon is használatos már igen régóta. Nagyszüleink leginkább a majoranna alternatívájaként alkalmazták. Van több magyar elnevezése is, úgy, mint szurokfű, vadmajoranna vagy balzsamfű.
Gyógyír a testnek
Azzal pedig végképp kevesen vannak tisztában, hogy az oregánó már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít.
A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták.
Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr- és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.
Oregánó a modern orvoslásban
Az orvostudomány egyre inkább visszatér az alapokhoz. Ennek köszönhetően tüzetesen vizsgálják és kutatják, sőt már évek óta használják az oregánó egyes alkotóelemeit a modern gyógyászatban is.
Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Egerekkel végrehajtott kísérletek során bizonyságot nyert, hogy a béta-kariofillén megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testünkben gyulladást okozó anyagok kibocsátását.
Ez igen ígéretesen hangzik, mert reményt nyújthat a jövőben olyanoknak, akik a bélfal gyulladásával járó betegségben szenvednek, például Colitis Ulcerosában vagy Crohn-betegségben.
Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A timolt, vagy más néven kakukkfűkámfort, például a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen.
A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. A vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok.
Gomba és mikrobaellenes tulajdonságait in vitro kísérletekben is bizonyította, ahol számos gombafaj és baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult hatásosnak.
De az oregánó hasznos összetevőinek sora közel sem ér véget az illóolajokkal. Igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. De tartalmaz még rozmaringsavat és szterolokat.
A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.
Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.
A szurokfűolaj emésztést segítő, antibakteriális és antimikotikus hatással rendelkezik. Használják fűszerként, szájöblítőként és fogínyecsetelőként is.
(Prof. Dr Kéri Ágnes: Gyógynövényekkel az egészségért)
Oregánó használata
Az oregánó hatékony alkotóelemei igen széles felhasználási lehetőséget kínálnak. Belsőleg használva ajánlott mikroorganizmusok és különböző baktériumok ellen. Például stapylococcus vagy streptococcus fertőzéseknél, melyek a felső-légúti megbetegedések zöméért felelősek. Vagy E.coli és salmonella ellen, melyek az emésztőrendszeri fertőzésekért felelősek.
De eredményesen alkalmazható paraziták és különböző gombás fertőzések ellen. Itt külön kiemelném napjaink talán elsőszámú közellenségét, a candidát. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az oregánó nagymértékben segít szervezetünknek kiirtani a candida gombát. Tökéletes kiegészítője lehet egy candida diétának!
Hazánkban általában nincs panasz az étvágyra, sőt inkább sűrűbben előforduló eset a túlevés. Az ebből fakadó különböző gyomorrontás, puffadás, hasmenés és székrekedés esetén is jó szolgálatot tesz az oregánó. De súlyosabb gyomorproblémák, például a Crohn-betegség tüneteinek csökkentésére is kitűnően alkalmas.
Ajánlott a legkülönfélébb gyulladásos gondok esetén is, mint torok-, arcüreg-, tüdő- vagy akár epehólyag-, illetve ízületi gyulladás esetén is. Ráadásul segíti a máj méregtelenítését.
Az oregánó nagyszerűen termeszthető otthon a kiskertünkben vagy akár cserépben is. Az ételeink pikánsabbá tételéhez így elegendő mennyiséget tudunk termeszteni. De ahhoz, hogy igazán ki tudjuk használni az oregánóban rejlő igazi erőt, és a házi patikánkban az őt megillető helyre kerülhessen, nagyobb koncentrációban kell alkalmazni./forrás: vitalland.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan