Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
7 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Összeváltogattunk néhány nyomós érvet, amely a gyümölcsfogyasztás mellett szól. Meggyőződésünk, hogy egészségesebb és derűsebb leszel, ha mindennap fogyasztod őket.
Éretten fogyaszd
Csak a teljesen érett gyümölcs a teljes értékű. Érdemes kivárnod a teljes érés idejét, hogy az ízek élvezhetőek legyenek, és a tápláló anyagokat is maximális mennyiségben magadhoz vehesd.
Legjobb, ha nyersen és éretten eszed a gyümölcsöket, mert a feldolgozás valamilyen fokon csökkenti az értéküket.
Persze feldolgozott formában is fogyaszthatod őket, hiszen a gyümölcs feldolgozva is gyümölcs, és ha beiktatod az étkezésedbe, az mindenképpen nyereség – de a szervezeted nyersen tudja legjobban hasznosítani a hatóanyagait.
Egészségőreink
A gyümölcsökben lévő anyagok, vagyis a cukrok, savak, olajok, vitaminok, ásványi sók, színezékek létfontosságúak szervezetünk egészséges működéséhez, és erős védelmi rendszert alkotnak a betegségek kialakulásának megelőzésében, lassítva az öregedés folyamatát.
Értékes, hasznos anyagaik könnyen, gyorsan és jól hatnak, és a legkevésbé terhelik meg a szervezetedet.
… hogy be ne „rozsdásodj”
Sejtjeink oxigént használnak fel az életműködésükhöz. Az élet fenntartásához szükséges folyamatos oxidáció (égetés) rossz irányt is vehet, mint amikor a vaj megavasodik, vagy a vas berozsdásodik.
A gyümölcsök megfogják a szabadgyököket. A szabadgyökök keletkezése és léte szintén az oxidációs folyamatokhoz kötődik: amíg a sejtek oxigént égetnek el, nagy számban képződnek szabadgyökök. Ezek bizonytalan állapotúak, elektronokra éhesek.
Az elektront elvonják a környező sejtekből, és magukba építik, így stabilizálódnak. Közben a test távolabbi sejtjeiben lép fel elektronhiány, amitől ezek válnak bizonytalanná.
Elektronszerző láncreakció alakulhat ki. Az antioxidánsok hozzák helyre az egyensúlyt, és állítják vissza a támadható állapotba került szervezet egészségét úgy, hogy saját elektronjaikat adják a szabadgyököknek, és ezzel semlegesítik őket.
Külső hatásokra megnő szervezetünkben a szabadgyökök száma, amelyek károsítják testünket. Ilyen ok a szennyezés, a sugárzások, a dohányfüst, a telített zsírsavak túlsúlya a táplálkozásban, a lelki feszültséggel teli életmód.
A szabadgyökök felhalmozódása súlyos betegségek kialakulásához vezet.
Magas víztartalom
A lédús gyümölcsök nagy arányban (80-90 százalékban) tartalmaznak vizet. Biológiai értékük messze nagyobb az ásványvizekénél is.
Sokféle tápanyag friss oldatát hordozzák magukban, és nem távoznak gyorsan a szervezetből, mint az ivóvíz, vagyis lassabban szívódnak fel, és közben nem terhelik a szívet és a vesét.
A szénhidrátok közül a gyümölcsökben cukorból van a legtöbb. Ennek zöme könnyen és gyorsan felszívódó gyümölcs- és szőlőcukor. Ezért képesek a gyümölcsök gyorsan megszüntetni a fáradtságot, és frissítenek.
Más cukrokkal ellentétben a gyümölcsökben lévő cukor nem kelt szomjúságérzetet.
Méregtelenítés
A gyümölcsökben lévő pektin megköti a szervezetben a vizet és az idegen anyagokat, mérgeket, így azok ártalmatlanul távoznak.
A nagy pektintartalom az oka a gyümölcsök jó kocsonyásító képességének is, amelyet gyümölcszselék, -ízek és -sajtok készítésekor használhatunk fel.
Főleg az alma, a birs, a ribiszke, az egres, a citrom és a narancs tartalmaz sok pektint.
Jótékony savak
A szerves savak, mint az almasav, a borkősav, a citromsav segítik a bélmozgást, semlegesítik a bélcsatornában keletkező bomlástermékeket.
A savaktól lesz üde a friss gyümölcs. A málnában, a meggyben, a ribizliben, az egresben és a birsben különösen sok sav fordul elő.
Fehérje, szénhidrát, zsír
A lédús gyümölcsökben kevés fehérje van, zsír pedig szinte semmi. A magvakban viszont sok a zsír, telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek jó hatásúak.
A dió, a mandula és a mogyoró különösen gazdag ilyen növényi zsiradékban.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan