Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
Még a 21. században sem tudunk mit kezdeni a szörnyű gyomorrontást okozó szalmonella baktériummal. Azt viszont tudjuk, hogyan védekezhetünk ellene!
Bár megállítani nem, azt azonban tudjuk, elsősorban milyen élelmiszerekben lelhető fel ez a vírus, amelynek hatása a kánikulában könnyen romló ételekben fokozódik, mivel kedvező számára a nedves és meleg közeg. A közétkeztetésben értelemszerűen jobban terjed, nyáron főként táborokban, de kortól és nemtől függetlenül bárki könnyen elkaphatja, mivel az emberi környezetben szinte állandóan jelen van.
Honnan kapjuk?
A szalmonella mindig állati eredetű, ezért is lépünk olyan könnyen érintkezésbe vele. A fertőzés során elszaporodnak az ételben a mikrobák, amelyek elsősorban az állatokból kerülnek a környezetbe, illetve az állati termékekkel (leggyakrabban a baromfifélékkel és mindenfajta tojásból készült étellel) jutnak a konyhák feldolgozóasztalára.
A fertőzést elsősorban élelmiszerek hordozzák, de emberről emberre is terjed a betegség. Az ételféleségekbe több módon is bejuthatnak a bacilusok, más néven mikrobák.
A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. A nyers tojássárgáját tartalmazó ételek a legveszélyesebbek, ugyanakkor a sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, mert a baktérium rendelkezik hőálló részecskékkel. Jó, ha tudod, hogy egyes kutatások szerint a hazai baromfiállomány 95 százaléka fertőzött – elsősorban a nagyüzemben tenyésztett állatok között terjed a baktérium.
A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor), amelyeket a közétkeztetésben előszeretettel használnak, szintén hosszú ideig képesek elélni a kórokozók. Ugyanakkor otthon sem vagy biztonságban: az ételek előkészítése során, az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat fertőzött bogár, rákerülhet a ruhádra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is gyorsan szállítja a fertőzést.
A szalmonella kialakulása azonban nem csak a kórokozók jelenlététől függ, így nem is betegszik meg mindenki. Nem kell egyből elvetni a szalmonella lehetőségét, ha egy társaságban vagy családban a gyanús étel elfogyasztása után nem mindenki lesz rosszul, hiszen a betegség kialakulása három tényezőtől – a betegséget okozó baktérium mennyiségétől, a baktérium típusától és a szervezet fogékonyságától – függ. Ha a gyomorsavad védekező képessége jó, akkor esélyes, hogy nem fogod megkapni a fertőzést.
Tünetek, kezelés
Aki átesett már szalmonellafertőzésen, valószínűleg élete egyik legrosszabb élményeként tartja számon. Leginkább nagyon durva gyomorrontáshoz hasonlítható. A betegség első napjaiban az ember tényleg úgy érzi, hogy a „halálán van”: iszonyatos hasi fájdalom, hányás, hasmenés, hidegrázás, magas láz (és azzal járó végtagfájdalmak), extrém esetekben akár ájulás is jelentkezhet a szalmonellabaktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával.
Erős fertőzés esetén az orvos feltehetőleg azonnal a fertőző osztályra fog küldeni, ahol a kiszáradás ellen infúziót adnak, és néhány nap alatt rendbe jössz. Kevésbé súlyos eseteknél is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel.
Javasolják a patikákban kapható, kiszáradás elleni port, de ha nem kapsz, akkor házilag is elkészíthető egy kis elsősegélycsomag: keverj egy liter vízhez 3 teáskanálnyi sót, ugyanennyi cukrot és szódabikarbónát. 5-10 percenként fogyassz belőle néhány kortyot, mivel ha hirtelen és sokat iszol, feltehetőleg azonnal „átszalad” rajtad. Hasfogót semmiképp se szedj be, hiszen ezzel csak rontanál a helyzeten, mivel a gyomor mihamarabbi célja, hogy megszabaduljon a baktériumtól.
Tehát sajnos nem tehetsz mást, mint hogy túléled ezt a rettenetes néhány napot, ameddig kitisztul a szervezeted. Ha pedig már tudsz enni valamit, diétázz még két hétig, és kerüld a tejes ételeket.
Tudtad?
A tévhittel ellentétben a hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak.
A szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, tehát a savanyított ételekben.
Tartsd tisztán az evőeszközöket és a konyhai edényeket – sokszor a baktériumok nem a nyersanyaggal, hanem az edényekkel, kanalakkal kerülnek az ételbe.
Nem csak a háziállatoktól, de terráriumból és akváriumból is átterjedhet a betegség, ezért fontos a halak és kisállatok lakóhelyét rendszeresen tisztítani.
Kertészkedéskor mindig használj kesztyűt, ami nem csak a tüskéktől, de a bacilusoktól is véd.
http://www.otvenentul.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Egészségünk érdekében.... A SZILVA JÓTÉKONY HATÁSA
Egészségünk érdekében...MIÉRT EGÉSZSÉGES A SÁRGADINNYE?
Egészségünk érdekében... Az úti patika 9 nélkülözhetetlen kelléke
Egészségünk érdekében... 7 hűsítő tea kánikula idejére