Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!
http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
6 éve | Miclausné Király Erzsébet | 0 hozzászólás
A hideg téli napokon szervezetünk érzékenyebb a vírusokra, baktériumokra. Azért, hogy betegség nélkül vészeljük át a telet és közben természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellásuk a szervezetet, érdemes az alábbi összetevőket felhasználni a főzés során. A felsorolt alapanyagok nem csupán egészségmegőrző tulajdonságokkal bírnak, de segítenek a magas vérnyomáson, a gyomorbántalmakon és baktériumölő hatásaik is vannak.
Ha csak lehet, mindig inkább idényzöldségekkel és gyümölcsökkel főzzünk, hiszen ezek sokkal egészségesebbek és a legtöbb esetben az áruk is kedvezőbb, mint fagyasztott vagy tartósított társaiknak. Íme az a 10 hozzávaló, mellyel sokat tehetünk szervezetünkért.
Amaránt
Az amaránt (magyarul az egyszerű disznóparéj) jelentős fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák, álgabonák sorából. Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav- és vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.
Fokhagyma
A magyar konyha elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, pedig nem is magyar specialitás. Frissen a legértékesebb. Ha zsiradékban pirítjuk, megkeseredik. Helyesebb egész gerezdben tenni az ételbe, vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést.
Avokádó
A nyers avokádóból semleges íze révén édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejes turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal elkeverve édesség, de illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy szusi alapja, s grillezhető is. A karibi vidékeken gyakori, hogy tej vagy tápszer hiányában avokádóval etetik a csecsemőket.
Banán
A benne lévő tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok számos előnyös fiziológiás hatást eredményeznek, s hozzájárulnak jó néhány élettani kellemetlenség tompításához. Értékes növényi pigmenttel látja el szervezetünket, amely nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében. A banánt öregedést lassító gyümölcsként is szokták említeni A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva, amelyek fiatalon tartják a sejteket.
Szója
Az élelmiszeriparban a szóját például édességek, hústöltelékek és pástétomok készítésére használják, s adalékanyagként rendkívül sok termékben előfordul, ezért az allergiásoknak fokozottan kell figyelniük az élelmiszercímkéket. Jó húspótló, de erősebb fűszerezést igényel, mint a húsok általában. A szójaliszt helyettesítheti a tojást a süteményekben. A szójatej pedig kiválóan alkalmas a tehéntej helyettesítésére.
Káposzta
Télen kiváló C-vitamin-forrás a savanyú káposzta. Ügyelni kell arra, hogy ez a vitamin hő- és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet. A nyomelemek közül a szelén, a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését.
Gyömbér
Állatokon, valamint embereken végzett kísérletek egyaránt bizonyították, hogy ginerol és sogaol nevű hatóanyagai révén a gyömbér hatásos növényi véralvadásgátló, fokozza a vérkeringést, s általános élénkítő hatású. Csökkenti a nyálkahártyák ingerlődését, így hörghurut kezelésére is beválik. Enyhíti az emésztési zavarok tüneteit – enyhe gyomorrontást, puffadást –, és émelygésnél, hányingernél is hasznunkra lehet.
Gránátalma
A gránátalma a konyhában sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, illetve szörpöt, befőttet, lekvárt, sőt savanyúságot is készíthetünk belőle. Főtt és sült húsok mellé mártásként is adható. A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér LDL-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.
Méz
Az édes csemege számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként. Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz.
Füge
A füge enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, s csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul. A fügét, valamint a belőle előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra is használhatjuk. A szárított gyümölcs pedig tökéletes édesítő lehet. Tejjel vagy gyümölcslével pépesítve kitűnő éhségcsillapító, energiában dús csemege.
mno.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére
Egészségünk érdekében... IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK
EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A BÖJT MEGDÖBBENTŐ GYÓGYHATÁSAI
Egészségünk érdekében... BÖJT IDEJÉN– Egészségesen, fitten, energikusan