Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...Isten ajándéka a hosszú életért: tények és legendák a joghurtról

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

 

A joghurt nem csak finom és könnyű frissítő lehet a forró nyári napokon, amikor amúgy sem kívánunk nehéz ételeket, de nagyon egészséges is. Egy legenda szerint ez lehet a hosszú élet titka, de lássuk, hogyan is hódította meg a világot, és miért érdemes nap mint nap fogyasztanod.

 

 

Isten ajándéka

 

Egy legenda szerint a bibliai Ábrahám azért élt 175 évet, mert Isten az egyik angyalával elküldte neki a joghurtot, mint mennyei ajándékot, és az egészséges élet forrását. Egy másik vélekedés szerint joghurtot először Dzsingisz kán ivott, és az ő lovasai terjesztették el később az egész kontinensen. 

 

A feljegyzések szerint Európában a 16. században élte virágkorát, amikor is a bélproblémákkal küzdő francia király, I. Ferenc ezt kapta ajándékba a török szultántól, mondván, ez majd megoldja a bajait. A módszer bevált, a joghurt pedig hamar közkedvelt finomság lett.

 

 

A jó és a rossz baktériumok

 

A joghurtot pasztörizált tejből készítik, így megakadályozzák, hogy az érlelése során más baktériumok is elszaporodjanak. A felforralt tejet beoltják a joghurtkultúrával, majd 6-8 órán keresztül körülbelül 40 fokos hőmérsékleten tartják, hogy a joghurtbaktériumok elszaporodjanak. 

 

Ezek a baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára, mivel megakadályozzák, hogy a bélben elszaporodjanak a rossz baktériumok. Ezt egy orosz biológus, Ilja Mecsnyikov igazolta is, munkájáért 1908-ban Nobel-díjat is kapott.

 

 

Miért olyan egészséges a joghurt?

 

Ilja Mecsnyikov azért kezdte el vizsgálni a joghurt baktériumkultúráját, mert azt feltételezte, hogy a belekben található baktériumok az évek során lassan megmérgezik az embert. Szülőhazájában, a Kaukázusban azonban a hegyi pásztorok hosszú életet éltek, és szerinte ez a joghurtnak köszönhető. 

 

A jótékony baktériumok mellett a joghurt fehérjében és ásványi anyagokban is gazdag, remek kalcium forrás, valamint proteinben és B-vitaminban is gazdag, ráadásul a zsíranyagcserét is felgyorsítja, kalóriában azonban viszonylag szegény, így remek választás diéta idején is.

 

 

Válassz természeteset!

 

Persze, joghurtból sem mindegy, milyet emelsz le a polcról. A mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal és tartósítószerekkel tuningolt termékek nem feltétlenül felelnek meg az egészséges életmód követelményeinek, de szerencsére egyre több helyen lehet tartósítószer-mentes, élő kultúrát tartalmazó joghurtot kapni. 

 

Ha valóban egészséges finomságot szeretnél, ilyet válassz, vagy készíts magadnak joghurtot!

 

 

Így készül a joghurt házilag

 

Joghurtot te magad is könnyen készíthetsz, nem kell hozzá más, mint két liter, legalább 2,8 százalékos tej, és egy kis dobozos joghurt. A tejet, ha nem pasztörizált, forrald fel, ha bolti, akkor elegendő 40 fokra melegíteni. 

 

A 40 fokos tejbe öntsd bele a joghurtot, majd a lábast csavard konyharuhába, vagy bármi egyébbe, ami melegen tartja – nyáron nem lesz nehéz dolgod. 6-8 óra elteltével már eheted is a joghurtot, ami hűtőszekrényben néhány napig eláll. Ha egy konyharuhán keresztül lecsepegteted, krémesebb görög joghurtot kapsz. Tehetsz bele gyümölcsöt is, de azt csak közvetlenül a fogyasztás előtt rakd bele, hogy ne romoljon meg.

 

 

Így edd a joghurtot!

 

Egy kis poharas joghurt napközben is finom csemege, de sokféleképpen felhasználhatod. Gazdagítsd vele a salátádat vagy a gyümölcsöket, de a sült csirkéhez is remekül passzol. 

 

Fokhagymával és zöldfűszerekkel finom mártogatóst is készíthetsz belőle, amivel aztán zöldségeket vagy házi chipset ropogtathatsz. Görögországban népszerű reggeli a mézzel gazdagított joghurt, amit szintén érdemes kipróbálni, mert finom és tápláló reggeli.

 

 

Miben más a görög joghurt?

 

A görög joghurt nem annyira meglepő módon Görögországból származik, és néhány éve itthon is népszerű lett. A hagyományos joghurthoz képest sűrűbb, krémesebb, kicsit tejszínes íze van, és sokkal édesebb is. 

 

Ezt annak köszönhető, hogy finom papíron keresztül átszűrik, így elválasztják belőle a savót. A görög joghurt ugyanolyan egészséges, mint a hagyományos, és a Candida-diéta részeként is gyakran javasolják, ezért bátran válaszd ezt, ha az ízét jobban szereted.

 

 

 

http://www.bien.hu/

Címkék: egészségünk érdekében...

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rádiné Zsuzsa üzente 9 éve

Én is nagyon szeretem a joghurtot és fogyasztom, ajánlani tudom mindnyájatoknak.

Köszönöm Erzsike a figyelemfelhívást rá !

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu