Erdélyi keresztények: Egészségünk érdekében... MIRE VIGYÁZZ NYÁRON A BÜFÉBEN?

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

Bizonyára veled is előfordult már, hogy bár farkaséhes voltál, elment a gusztusod az étteremben, gyorsbüfében honoló állapotok láttán.

 

Különösen nyáron – a kellemetlen és olykor a szervezetet alaposan megviselő bélfertőzések, esetleges ételmérgezések elkerülése érdekében – nemcsak az ételkínálatot, hanem azt is érdemes szemrevételezni, hogy milyenek az ételkészítés, a felszolgálás higiénés körülményei.

 

Ez utóbbiakra azért is érdemes figyelni, mert a higiénés hiányosságok és a hőség együttesen kifejezetten kedveznek a bélfertőzést, szalmonellózist okozó baktériumok terjedésének. Nem árt tehát, ha mi magunk is alaposan körülnézünk ott, ahol az éhünket csillapítani akarjuk. 

 

Egyébként nem véletlen, hogy ebben az évszakban meglehetősen gyakoriak az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések, azaz aktívak a szakhatóság (a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal) és a megyei szakigazgatási szervek munkatársai.

 

Legutóbbi, 2012-es összefoglaló jelentésük szerint ellenőrzéseik során elsősorban az ételkészítéssel, -tárolással kapcsolatos hibákat találtak, de gyakran ütköztek bele higiénés hiányosságokba is. A tisztasággal főleg a konyhában, az ételek készítésére – vagy éppen fogyasztására – szolgáló helyiségekben volt baj.

 

Szembetűnő veszélyforrások

 

Mielőtt tehát bármilyen, étkezésre szolgáló helyen rendelünk valami harapnivalót, ha a szemünk előtt készült az étel (palacsinta, lángos, sült hal stb.), mérjük fel az ételkészítés, az ételt készítő személy, illetve az étkezésre szolgáló hely és eszközök tisztaságát. Arra is figyeljünk, hogy a kiszolgáló a pénzt és az ételt ne ugyanazzal a kézzel vegye-adja át.

 

Az ételt készítőtől/felszolgálótól – akkor is, ha nem első osztályú étterem, hanem kis, családi kerti vendéglő, vagy akár strandi büfé alkalmazottja – joggal várhatjuk el, hogy az öltözéke, a keze, a körme tiszta, a haja rendezett legyen. Sokat elmond az étteremben, vendéglőben honoló higiénés viszonyokról az illemhelyek állapota is.

 

Óvatosan a „futószalagos” étkezéssel!

 

Az olyan étkezőhelyeken különösen körültekintőnek kell lennünk, ahol sok ember étkezik közös használatú asztaloknál, gyors váltásban. A piaci, strandi, bevásárlóközponti falatozók, büfék, gyorséttermek asztalait általában „átabotában” letörli ugyan a személyzet, de többnyire ugyanazzal az agyonhasznált törlőkendővel. 

 

Ha valamilyen ínycsiklandó étel vagy a farkaséhségünk miatt félretesszük finnyásságunkat – és mégis az adott hely mellett döntünk –, evés előtt érdemes a drogériákban kapható, antibakteriális (nedves) törlőkendővel (amit egyébként kis kiszerelésben is meg lehet vásárolni, és a kézitáskánkban magunkkal hordhatunk) áttörölnünk az asztalt (különösen, ha kisgyerekkel étkezünk).

 

Ne vedd meg, ne edd meg…


a görögök által gyrosként, a törökök által döner kebabként árult, nyárson sülő húst, ha nincs egyenletesen átsütve;

a lángost, ha nyúlós, ragacsos;

a lángost, a sült halat, ha a sütöde körül sűrű olajszag terjeng, mert ez arra utal, hogy ugyanazt az olajat használják nyitástól zárásig;

a gombócos, kimért fagylaltot; ha mégis ezt szereted, nem pedig a „nagyüzemileg” előállított – ám egészségügyi szempontból kockázatmentes – pálcikásat, csak ott vásárolj, ahol minden „merítés” után tiszta vízben öblíti le az árus az adagolókanalat;

az utcán árult, már előre kifacsart narancslevet és egyéb gyümölcslevet sem ajánlatos venni, mert a hőségben könnyen megerjedhetett.

Az étel házhoz jön, ám nem mindegy, mi, honnan, hogyan?

 

Bár nyáron a vendéglátó, étkezésre szolgáló standok, kifőzdék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseiről meglehetősen sok híradás jelenik meg, arról jóval kevesebbet tudunk, hogy az ellenőrzések mennyire érintik a házhoz rendelt étkeinket előállító vállalkozásokat. Pedig a kánikulában sokan élnek ezzel a kényelmes lehetőséggel, mert nem szívesen foglalkoznak a bevásárlással, nincs kedvük a konyhájukban sínylődni. Nem mindegy azonban, honnan rendeljük az ebédet vagy a vacsorát, sőt az sem, hogy mit. 

Szemben más étkezési lehetőségekkel, a házhoz hozott étel elkészítésének körülményeire, sőt a kiszállítás mikéntjére semmiféle személyes „rálátásunk” sincs.

 

Ezért a rendelés előtt ne csak az ételkínálatot vegyük alaposan szemügyre, hanem a szóró- vagy honlap küllemét, a vállalkozás adatait, sőt azt is, hogy milyen a futárral érkező étel kiküldésének módja. Előfordul ugyanis, hogy a primitív szórólapon kínált étel olyan (működési engedély nélküli magánzók által üzemeltetett) „zugfőzdében” készül, amelynek főztje ételbiztonsági szempontból nem ellenőrizhető, így olyanok készítik az ennivalókat, akik a hatóságok „látóterén” kívül esnek, tehát egészségi állapotukat, szakmai ismereteiket senki sem ellenőrzi. 

 

A hátizsákos, biciklis pizzafutár már eleve gyanús lehet, mert a házhoz érkező ételt kizárólag hőtároló vagy hűtőtáskában, ládában, csak motorkerékpárral, személygépkocsival szabad szállítani, és a megrendeléstől számított egy órán belül, megfelelő hőmérsékleten kell megérkeznie.

 

Egyébként a legálisan, az előírásoknak megfelelően működő ételszállító vállalkozások ételei között is érdemes válogatni a hőségben. Fokozott veszélyt jelenthetnek a bélfertőzés, gyomorhurut (esetleg a szalmonellózis) szempontjából a gyorsan romló (pl. madártej, tatárbifsztek), vagy nyers tojással készült ételek/édességek (tojásos nokedli, majonézes saláták, hidegkonyhai készítmények, tiramisu).

 

Tudtad?

A csapolt sörtől is lehet gyomor- és bélfertőzést kapni. Ezt az okozhatja, hogy a csapolórendszert ritkán fertőtlenítik, tisztítják, emiatt elszaporodnak benne a baktériumok és a penészgombák.

 

Erre utal a „folyékony kenyér” elfogyasztása utáni fejfájás, hasmenés.

A sör rossz minőségére következhetsz például a pohár falán megtapadó buborékokról, valamint abból, ha a hab nem egyenletesen oszlik el a pohár/korsó tetején a csapolást követően, illetve az ital lenyelése után gombócérzet keletkezik a torkodban (ez arra utalhat, hogy az ital már romlott).

.otvenentul.hu/

Címkék: egészségünk érdekében...

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu