Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGŰNK ÉRDEKÉBEN...A legjobb tavaszi méregtelenítő!

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 867 fő
  • Képek - 13066 db
  • Videók - 3739 db
  • Blogbejegyzések - 10129 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 867 fő
  • Képek - 13066 db
  • Videók - 3739 db
  • Blogbejegyzések - 10129 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 867 fő
  • Képek - 13066 db
  • Videók - 3739 db
  • Blogbejegyzések - 10129 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 867 fő
  • Képek - 13066 db
  • Videók - 3739 db
  • Blogbejegyzések - 10129 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Szedheted magad is, de megveheted a piacon. Eheted nyersen, szárítva, vagy éppen olajban. Kitalálod, mi az?

Ferenczy Mária

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A medvehagyma a népi hagyomány szerint az a növény, amelyet a medve a téli barlangjából előbújva, először megkeres, hogy elfogyasztva megtisztítsa szervezetét. Vadon nő, de otthon is ültethető. A legjobban az árnyas, nedves helyeken érzi magát a legjobban.

 

Ha vadon szeded

 

Mivel a medvehagyma levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágra vagy a kikericsre, szedés közben meg kell bizonyosodnod róla, hogy valóban azt szeded-e, amit szeretnél. Ennek legegyszerűbb módja, ha összedörzsölöd a levelet a kezedben: ha a tenyered fokhagymaillatot áraszt, akkor folytasd, mert megvan, amiért jöttél! Ha nincs illata, vagy inkább gyöngyvirágszerű illata van, vigyázz, mert az említett növények bizonyos mennyiség után mérgezők lehetnek. A medvehagymát mindig virágzás előtt kell szedni, és lehetőleg egy növényről csak egy levelet szedj le, hogy jövőre is megmaradjon, és kibújjon a növény az évelő hagymából.

 

Mit csinálj vele, ha leszedted?

 

A medvehagyma frissen csak pár napig áll el a hűtőben, utána levele kicsit megfonnyad, és jótékony hatásaiból is veszít. Ha viszont megszárítod, sokáig eláll, és később is használhatod fűszerezésre. Ha olajban szeretnéd eltenni, alaposan mosd meg, hagyd lecsöpögni, majd szeleteld fel. Tedd be befőttes üvegbe, nyomkodd ki a levelek közül a levegőt, és sózva, olívaolajjal leöntve még sokáig élvezheted friss ízét. 

Frissen használhatod szendvicsbe rakva, palacsintába sütve, de akár magában is elrágcsálhatod. Tépkedd össze, és keverd bele a salátádba. Vagy tedd natúrjoghurtba, kefirbe más fűszerekkel együtt. De készíthetsz belőle teát is, amihez az apróra vágott, teáskanálnyi medvehagymát kell leforrázni.

 

Mire jó?

 

A medvehagyma tisztító hatású, növeli az étvágyat és segíti az emésztőrendszer működését. A népi gyógyászatban használják külsőleg is, borogatásként különböző gombás bőrbetegségek kezelésére, de a többi hagymához hasonlóan légúti betegségek megelőzésére is közkedvelt növény. Fertőtleníti a belet, csökkenti a hurutos köhögést, segít a puffadáson.

Legtöbb gyógyító tulajdonsága megegyezik a mi fokhagymánkéval, de gyógyereje sokkal nagyobb, így különösen jó társ a tavaszi salaktalanításban. Érdekes, hogy segít a krónikus hasmenés, de a szorulás megoldásában is. Kihajtja a bélférgeket, segít az esti nagy evés utáni alvásban. A friss levelek tisztítják az epét és a húgyhólyagot, de erős vértisztító hatásáról sem szabad megfeledkezni. 

A medvehagymabor az idősek mentsvára lehet, hiszen csodálatos orvosságot nyújt azoknak, akiket elhurutosodás miatti folyamatos nehézlégzés kínoz. A bor elkészítéséhez vágd apróra a friss leveleket. Ebből tegyél egy maréknyit 2,5 deci fehérborba, és forrald rövid ideig. Ha szeretnéd, mézzel édesítheted, majd apránként kortyolgasd el egy nap alatt.

 

Medvehagymás receptek

 

Krémleves

 

Hozzávalók:

 

150 gramm medvehagyma

1 liter zöldségleves-alaplé

30 gramm olívaolaj

1,5 evőkanál liszt

só, bors, szerecsendió

80 gramm főzőtejszín

20 grammm vaj

Elkészítés:

 

Vágd össze a medvehagymát, majd egy kis alaplével pürésítsd össze. Az olajban pirítsd meg a lisztet, majd önts hozzá a pürét és a maradék alaplét. Főzd 10 percig, közben fűszerezd. Add hozzá a tejszínt, és főzd fel újra, majd add hozzá a hideg vajat, keverd el, és vedd le a tűztől. Azonnal tálalható, mennyei!

 

Medvehagymás fűszervaj

 

Hozzávalók:

 

15 dekagramm vaj (ne legyen túl hideg, kemény)

10 dekagramm medvehagyma

6-7 dekagramm kéksajt

só, bors

Elkészítés:

 

Tedd a medvehagymát aprítóba, és daráld le apróra. Keverd össze a vajat és a kéksajtot, majd add hozzá a hagymát is. Keverd addig, amíg krémes állagot nem kapsz, majd sózd, borsozd, és tedd be a hűtőbe.

Címkék: egészségűnk érdekében

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Rádiné Zsuzsa 2 órája új képet töltött fel:

Turmezei_erzsebet_a_nema_vad_2092867_3900_s

Miclausné Király Erzsébet írta 3 órája a(z) Sóhajok ,Imádságok fórumtémában:

Mennyei Édesatyánk, hálát adunk neked a mögöttünk...

Miclausné Király Erzsébet írta 7 órája a(z) "... beszéded megelevenít ..."-Napi Áhitat fórumtémában:

LÉGY TÜRELEMMEL HOZZÁM "Leborulván azért az ő ...

Miclausné Király Erzsébet írta 8 órája a(z) Cseri Kálmán ígehirdetései : KEGYELEM HARMATJA fórumtémában:

A félelem ellenszere Istenben bízom, nem félek, ember mit ...

Miclausné Király Erzsébet 9 órája új blogbejegyzést írt: FRISS HIREK

Miclausné Király Erzsébet 9 órája új blogbejegyzést írt: Panaszkodástól hálaadásig

Miclausné Király Erzsébet írta 9 órája a(z) Ige a mai napra képhez:

Ige_a_mai_napra-076_2092839_6122_s

Hálásan köszönöm a napfényes reggeleket és ...

Miclausné Király Erzsébet 9 órája új képet töltött fel:

Ige_a_mai_napra-076_2092839_6122_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu