Erdélyi keresztények: EGÉSZSÉGŰNK ÉRDEKÉBEN...Rákmegelőzés táplálkozással

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek keresztény közösségünk honlapján!

http://erdelyikeresztyenek.network.hu Csatlakozz te is a közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1056 fő
  • Képek - 16348 db
  • Videók - 3257 db
  • Blogbejegyzések - 10835 db
  • Fórumtémák - 36 db
  • Linkek - 53 db

Üdvözlettel,

Erdélyi keresztények-HATÁROK NÉLKÜL vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Bizonyos rosszindulatú megbetegedések kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak.

 

 

 

 

 

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy megfelelő táplálkozási szokások bevezetésével bizonyos daganatok kialakulása megelőzhető lenne. A kutatások szerint a rákbetegségek egyharmadát a rossz táplálkozás okozza. Míg bizonyos élelmiszerek megelőzhetik, más ételek éppen elősegíthetik a rák kialakulását.

 

Az egészséges immunrendszer képes felvenni a kesztyűt a rákos sejtekkel szemben, azonban ha védekező rendszerünk legyengül, képtelen a harcra. Étrendünkkel immunrendszerünkre is nagy hatással lehetünk. Az orvostudomány mai állása szerint a helyes, változatos táplálkozással, az ideális testsúly elérésével és napi félórás mozgással csökkenthetjük a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

 

Az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint élénk narancsszínű gyümölcsökkel és sok zöldséggel vehetjük magunkhoz. Az A-vitamin antioxidáns hatása mellett szem- és bőrvédő is. Szintén szerepe van a csontfejlődében, az immunfolyamatokban és a nyálkahártya épségének megőrzésében. Természetes forrása: belsőségek, tojássárgája, tej, hal, paraj, sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, paradicsom.

 

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, védi a sejteket a rákkeltő anyagokkal szemben. A sejtek oxidációs-redukciós folyamataiban vesz részt, szükséges a hormonok működéséhez, szerepe van a kollagén szintézisében. Természetes forrásai: nyers zöldségek, gyümölcsök.

 

Az E-vitamin (tokoferol) sejtvédő hatású. Természetes forrásai: gabonacsírák, hús, máj, tojás.

 

A D-vitamin (kalciferol) segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, fontos a csontok fejlődéséhez. Természetes forrásai: hal, máj, halmáj, tojássárga, tej, tejtermékek, olajos magvak.

 

A B2-vitamin (riboflavin) a sejtek anyagcseréjében, méregtelenítésében és a szöveti légzésben játszik szerepet. Természetes forrásai: tej, tejtermékek, máj, vese, hüvelyesek, de saját bélflóránk is termeli.

 

A B6-vitamin (piridoxin) a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében van szerepe. Természetes forrásai: máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek, élesztő, tej, tojás.

 

A szelén védi a sejthártyát, hiányában csökken az immunfunkció. Természetes forrásai: hús, vese, máj, gabona.

 

A kalcium fontos a csontok, a membránok és az enzimek működésében, hosszú távú, túlzott fogyasztása azonban növeli a prosztatatumor kialakulásának esélyét. Természetes forrásai: tej, tejtermékek.

 

Rostok

 

Sok élelmi rost fogyasztásával erősíthetjük védelmünket a nyelőcső és végbél-, vastagbélrák ellen. A nem oldódó rostok (pl. gabonamagvak, korpa) megkötik a káros anyagokat, megakadályozzák a kiválasztott végtermék felhalmozódását a belekben, és elősegítik a mérgek gyors távozását, így a vastagbél rövidebb ideig érintkezik rákkeltő anyagokkal. Fontosak a zöldségek és gyümölcsök oldható rostjai, amelyek a vastagbél hasznos baktériumainak táplálékai, és így hozzájárulnak a bélrendszer optimális működéséhez.

A rostokban gazdag táplálékok nagy mennyiségben tartalmaznak többféle vitamint és ásványi anyagot is, melyek gátolják a rosszindulatú folyamatokat, és segítik megelőzésüket.

 

Zsír és alkohol csak mértékkel

 

Bár a zsírok rendkívül jó energiaforrások, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, elősegíthetik egyes rákbetegségek kialakulását. Csökkenthetjük a kockázatot, ha a túl sok állati zsiradék helyett inkább magasabb omega3-tartalmú növényi eredetű olajat és zsiradékszegény ételkészítési technikát választunk. Jól gondoljuk meg, hogyan készítjük el ételeinket.

Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, sütéskor és grillezéskor az ételek megéghetnek, ezekben a részekben pedig rákkeltő anyagok találhatók. Vizsgálatok szerint a füstölt ételek is szerepet játszhatnak a vastag- és végbéldaganat kialakulásában.

A túlzott alkoholfogyasztás több rákfajta kialakulásának veszélyét fokozza, ilyen például a száj- és nyelőcsőrák, a májrák, a bélrák és az emlőrák is.

Brjeska Dóra

Címkék: egészségűnk érdekében

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu